„Уестингхаус“ е нашият шанс, ако искаме да сме диверсифицирани по отношение на ядреното гориво. Засега сме зависим изцяло от руското." Това коментира бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов по отношение на отменено решение, свързано с диверсификацията.

„Тази диверсификация се налага от няколко неща - от директива на Европейския съюз, която ни задължава да диверсифицираме горивото и от насоките, които Европейският съвет е дал във връзка с войната в Украйна. Всички зависими страни от Русия трябва да направят всичко възможно максимално бързо да намерят други източници на уран“, добави той.

Николов обясни, че само регулаторът (АЯР – бел. ред.) може да реши да внедри ядрено гориво. Там има и специфични процедури, добави той.

„Трябва да успеем да сложим до 2024 г. гориво на „Уестингхаус“ иначе има друга процедура после“, обясни бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“.

Той коментира и АЕЦ „Белене“, като заяви, че без „Росатом“ няма как да се построи.

Освен ядрено гориво, какво друго зависи от руснаците

Ако технологично се откажат да ни доставят някои неща, това може да блокира централата, но тук трябва да има по-голяма тишина, каза Николов.

"За по-голямата част от нещата може да се намери алтернатива в Чехия. Там има ядрен завод на „Шкода“, където можем да заменим някои от компонентите, но още работим с Курчатовския институт, който прави физически анализ. Тук обаче трябва да се работи внимателно в тази посока и мисля, че трябва да има малко по-голяма тишина“, смята Николов.

Вижте целия разговор във видеото.