Мястото на Прокуратурата трябва да бъде другаде, а не в съдебната система, където се намира в момента. Няма как едната страна в процеса и съда да се намират на едно място. Това каза за bTV PR експертът Арман Бабикян, който е един от първите, които организираха гражданското недоволство.

„Ако трябва да се шегуваме, тогава и адвокатите трябва да влязат в съдебната система, за да присъстват поне и двете страни в процеса, и съда, но не е така.

Нормално е да попадне в Изпълнителната власт. Тези промени могат да станат само чрез Велико народно събрание и пипане на Конституцията. Не е самоцелно желанието ни за Велико народно събрание или просто, защото ни е хрумнало, че един главен прокурор не ни харесва, а друг би ни харесал.

Не можем да разчитаме на това дали е красив някой главен прокурор или не. Не е в това въпросът. Утре може да е друг и да имаме същите проблеми“, заяви Бабикян.

Пети ден спонтанни протести се провеждат в страната след акцията на прокуратурата в администрацията на президента.

По думите на Бабикян обликът на протеста е разнолик. Има хора с различни разбирания, с десни, има зелени, както и хора с леви разбирания, а също и много безпартийни.

„Натискът ще се увеличава. Хората на площада се увеличават. Първият ден протестът започна с около 4000 – 5000 души, снощи бяха над 30 000. Започнаха да излизат хора и в други 7 български града. Българи започнаха да протестират и в чужбина пред посолствата. Никой не бива да очаква, че ще се размине толкова лесно.

Тук въпросът не е в президентската институция. Ако имаше подобно въоръжено нахлуване в Министерски съвет, където работи все още г-н Борисов, реакцията ни трябваше и щеше да бъде същата, както и подобно нахлуване в Народното събрание. Така не се прави. Когато говорим за закони, когато говорим за демокрация, ние искаме да върнем това, за което си мислехме, че сме се преборили преди 30 години, но явно не“.