Свидетели сме на една стагнация в здравната ни система, която продължава вече 20 години. През 1999 г. е имало някакъв пробив и опит за реформа, а след това всички са се нагодили към положението и всичко си е останало така, смята експертът по икономика на здравеопазването Аркади Шарков.

Другите държави се стремят да оптимизират своето лечение и да предоставят по-добри условия за пациентите, а при нас това се случва много бавно или въобще не се случва.

Снимка: btvnovinite.bg

В студиото на „Лице в лице” Шарков коментира доклада на ЕК, според българите са на първо място по смъртност от лечими болести.

Може да има две причини за тази статистика: проблем с достъпа до лечение и здравната култура на нашите сънародници, в случаи че не ходят редовно на преглед, смята Шарков.

Трябва да се вземе предвид и дали пациентът не отпада от терапия, която му е назначена, поради финансови причини.

Според доклада на ЕК доплащаме около 47% от джоба си, като най-голямо е перото за лекарства – между 65 и 70%.  

Снимка: btvnovinite.bg

Тук преобладават разходи за сърдечни заболявания, които преобладават сред пациентите, който са над 50 години, а те са пенсионери, които  са финансово нестабилни и отпадат от лечение.

Проблемът не е, че средствата в НЗОК са недостатъчно, а че не са правилно разпределени, смята  Шарков.

„Мантрата, която се обсъжда и в медиите, и от страна на власти, понякога и от страна на парламентарно представени групи, е, че няма достатъчно пари. Ние казваме, че пари към момента има - достатъчно за това ниво, на което сме", отбеляза той.

„На 31 октомври ЕК излезе с пета конференция за биологичните и биоподобните медикаменти. Биоподобните лекарства имат същият терапевтичен ефект, но са взаимозаменяеми и са по-евтини”, каза Шарков.

Ако се премине на такива лекарства, ще се спестят средства за 126 000 пациенти, изчислява експертът по икономика на здравеопазването.

Оптимизация може да има и в болничната помощ. Правилна стъпка е предложението на БЛС, ако се преминат  лимитите, НЗОК да не спира финансирането, а да намалява неговата стойност.