Доброволци спасяват от разруха единствената у нас детска болница за белодробни заболявания в Трявна.

Снимка: btvnovinite.bg

Болничното заведение е построено през 1944 г., а земята, на която се намира – 200 декара, е дарена от царица Йоанна, която според някои е била инкогнито в района. Тя е дарила своята зестра за закупуването на земята.

Запазени са много от оригиналните елементи на сградата като подовите плочки, но времето е оставило своята следа върху сградата. Олющени стени и падаща мазилка застрашават живота на малките пациенти.

За да съхранят действащото наследство, са се заели доброволци. Идеята е на млада жена, споделена в социалните мрежи и припозната като мисия от добротворците от "Търново Ранс".

Снимка: btvnovinite.bg

„Бях много впечатлена от историята на самата сграда, от всичко, което е заложено тук като душа и като планове за бъдещето и решихме, че ние можем да подадем ръка от миналото към бъдещето.”, разказва инициаторката Даниела Иванова.

Доброволците пропътуваха разстоянието с влак и вече са в болницата. Включиха се и десетки семейства от Трявна и близки селища.

Снимка: btvnovinite.bg

„Работя като доброволец. Това е много добре, много важно за децата, за болницата и за всички.", казва Лай Тин Тин.

Снимка: btvnovinite.bg

Децата вече са изписани, за да могат да протекат ремонтните дейности. Доброволци ще се грижат и за парковото пространство около болницата, а материалите за ремонта са осигурени от дарители.

Снимка: btvnovinite.bg

"Цялата работа няма да бъде свършена на един път това е ясно, но поне трябва да бъде започнато от някъде да се подържа това място.", казва Пламен Геров, съмишленик в „Търново Ранс”.

„Това, което може да се направи с ентусиазъм, ще го направим”, казва социалният работник Бонка Тихова.

Според нея е много важно да бъде направен дренаж и да се отстрани подпочвената вода, която подкопава основите на болницата.

Снимка: btvnovinite.bg

Надеждата е ремонтните работи да приключат днес и утре малките пациенти да се завърнат в болницата.

Само за няколко месеца с труда на доброволци са възстановени соларна площадка, 6 от 50 болнични стаи и занималня.

С отпуснатите от здравното министерство пари за ремонт през последните години са ремонтирани само покривът и частично дограмата.

Болницата, със застроена площ 9000 квадрата, е действаща. В нея на година се лекуват стотици непълнолетни пациенти с белодробни заболявания от цялата страна.