„Централизирано е много трудно да бъдат отпускани средства за целева помощ към определено болнично заведение от държавния бюджет за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти, защото болниците са търговски дружества и държавата не може да ги подпомага така. Това противоречи на правилата на ЕС и може да бъдем санкционирани. Затова Министерството на здравеопазването е направило така, че тези пари да минат през определени клинични пътеки, с които оперират определени общински болници”, заяви експертът по икономика на здравеопазването Аркади Шарков в студиото на „Лице в лице”.

Това, според него, е обяснението за разминаването и вариациите в размера на сумите, които здравният министър Кирил Ананиев заяви, че са отпуснати за болниците.

Това обаче ни вкарва в един порочен кръг, защото дори да бъдат отпуснати тези средства по тези пътеки, общинските болници трябва да съберат достатъчно пациенти, за да ги получат, а „вътрешнопациентският туризъм” не им позволява, защото хората предпочитат да отидат в по-реномирани болнични заведения.

Шарков смята, че „разковничето на проблема” у нас е, че като цяло моделът е сбъркан и причината за това е големият брой болници.

Снимка: btvnovinite.bg

„200 болници у нас са публични - 130 общински и 65 държавни, а останалите са частни. В общинските болници заплатите са ниски, защото няма достатъчно пациенти, тъй като те отиват към други болници”, смята експертът по икономика на здравеопазването, според когото това не е учудващо, защото с времето качеството на здравеопазването, което предлагат общинските лечебни заведения се влошава.

„Трябва да се извърши консолидация и приватизация на болничните заведения в България”, категоричен е Шарков.

Снимка: btvnovinite.bg

„България има 360 болници за 7 милиона души, а в Унгария са 165 за 10 милиона и в Чехия – 10 милиона имат 200 болници”, даде пример Шарков.

„Съществува едно неразбиране как работи системата и това ни довежда до „Параграф 22”, който ще продължи, докато не се направи реформа и оптимизация в болничната помощ”, убеден е експертът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Самите пациенти проявяват неразбиране, че не е необходимо на всяка крачка да има болница, защото тази болница няма да им предложи достатъчно качествени медицински услуги” и това неразбиране трябва да се промени, заяви Шарков.