Спешна среща в Министерски съвет заради скандала с парите за увеличение на заплатите на медицински сестри. Премиерът, здравният министър и управителят на здравната каса обсъдиха казуса с отпуснатите за заплати средства.

Здравният министър беше категоричен, че няма да подаде оставка заради скандала. 

"Оставка се дава тогава, когато човек е сбъркал нещо или тогава, когато не е изпълнил нещо, което му е предвидено по закон. Аз съм убеден и считам, че такова нещо не съм допуснал, така че няма основание да си подавам оставката", каза Кирил Ананиев.

През април с постановление на Министерския съвет бяха гласувани до 50 млн. лв. субсидия от държавния бюджет, с които беше обещано да се увеличат заплатите на медицинските сестри. Както в bTV съобщихме, месец – по късно постановлението е редактирано и сумата е намалена на до 6 млн. лв.  

Искахме да осигурим необходимия ресурс за медицинските сестри и го направихме чрез изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК. Това обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след срещата с медицинските специалисти при премиера Бойко Борисов. 

"Идеята на това постановление беше през дейността, която извършват лечебните заведения, извън задължителното здравно осигуряване, да се осигури ресурс в болниците и оттам да се създаде възможност да се увеличат заплатите в лечебните заведения и в това число заплатите на професионалистите по здравни грижи. Протестът на медицинските сестри продължи. През цялото време ние сме искали наистина да помогнем на медицинските сестри поради това, че техните заплати наистина са ниски", увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"След това ние събрахме необходимата информация от лечебните заведения и се установи, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено и само 6 млн. лв.", заяви още Ананиев. По думите му, ако това се случи, ще се информира ЕК и могат да произтекат неприятни неща за страната. 

"В резултат на което Министерски съвет намали тези средства от до 50 млн. лв., на 6 млн. лв. Но правителството искаше да осигури необходимия ресурс и затова преценихме заедно с НЗОК, заедно с нашите партньори от БЛС, че това може да стане през бюджета на НЗОК, на базата на извършена дейност и взехме решение страните, които участват и подписват националния рамков договор да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим необходимия ресурс. Увеличението на цените клиничните пътеки е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и поради факта, че много от тях бяха недооценени", допълни още министърът. 

"Потвърждавам, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

"От името на Касата и на управителя на НЗОК мога да потвърдя, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата на здравеопазването под формата, че сме изпълнили решението на Надзора, а именно гласуваното увеличение по над 120 клинични пътеки, на обща сума 50 млн. лв. да бъде пуснато в действие, считано от 1 юли. Така че потвърждавам, че това е станало", допълни още д-р Дечев. 

"Автоматично с внасянето на 50 млн. лева не могат да бъдат оправени заплатите. Нашите действия бяха насочени към допълнително финансиране на определени дейности, а мениджърите на болниците разпределят парите", обясни и проф. Григор Димитров – представител на БСК в Надзорния съвет на Касата. 

"Тези 50 млн. лева няма законен начин да стигнат до болниците, тъй като те са търговски дружества. Системата на финансирането е такава, че заплатите се определят от резултатите. Тези 50 млн. лева, които Надзорният съвет на касата разблокира, отидоха в системата на здравеопазването", посочи още проф. Григор Димитров.