Опасно е да има надстрояване и подсичане на партера на сгради за магазинчета, които не са предвидени в първоначалния проект. При земетресение това може да доведе до рухване на конструкцията. Това каза арх. Борислав Игнатов в студиото на „Лице в лице“.

Той даде за пример достроените обекти на терасата на Пламен Георгиев и обясни, че подобни конструкции натежават на сградите и добави, че липсват данни до колко сме готови за земетресения. 

„Надстройките добавя тежест и при земетресение се умножава по височината на сградата и многократно става по-мощна и разбира се конструкцията може да не издържи“, заяви бившият шеф на Камарата на архитектите.

По думите част от строежите не се и проверяват по време на изпълнението им от специалните експерти, понеже възложителите не проследяват дали строителите канят подобни.

А те няма как да разберат кога е положена плочата, поясни Игнатов. Друг проблем с контрола има и при бутане на стени вътре в апартаментите, което е изключително сложно за проследяване, добави той.

Освен това, по думите му, ДНСК няма ресурс да проверява на терен строителните обекти и основно контролът е по документи, което е проблем и то голям, според него.

Арх. Игнатов поясни и че панелените сгради още в началото на своето проектиране са били предвидени за земетресения, но е много важно да се обследват заварките и връзките на панелите.

Експертът обясни и че по време на социализма се е пестяло от материал на места и затова е изключително важно в програмата за енергийна ефективност да се включи това обследване много сериозно, като по думите му това не се е правило по време на предния период на програмата за саниране, а е било предвидено в нея. Той уточни, че това е скъп процес и неудобен за живущите, но необходим.

Относно предвидената за детска болница сграда в двора на медицинска академия арх. Игнатов препотвърди мнението си, че тя не е подходяща, понеже скелетът на сградата е строен през 70-те и не отговаря на съвременните стандарти при земетресение, както и че е бил изложен доста години на метеорологичните условия. Той поясни, че вероятно ще се наложи укрепване, което ще е много скъпо.

Според него трябва конструкцията трябва да се събори и да се построи съвременна болница с необходимото количество асансьори и коридори с нужната височина, което старата основа на сградата няма как да предложи.

Вижте целия разговор във видеото.