Българинът никога няма да се съгласи, че преходът е справедлив. Всеки който му помогне в това чувство или да ревизира нещо, ще бъде аплодиран. Така социологът Андрей Райчев коментира в предаването „Лице в лице“ идеята на прокуратурата да се възложи на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес.

Според него главният прокурор Иван Гешев действа от около месец, а вече стои централно за държавата.

"От двама, мъжете станаха трима на сцената – има трима силни и независими хора, това са Борисов, Радев и Гешев. Има нова политическа ситуация, а Гешев играе ролята на сила и се надява това да е подкрепено от народа", отбеляза Райчев. 

"Той удари най-силната бизнес империя в страната и я събори. Но ударът по Божков е страшен удар и по Lafka, над 50% от оборота на Lafka е от лотарията, те я оцелеят, я не", коментира социологът. 

Според него Иван Гешев е успял да вземе инициативата. Да имаш инициатива в политиката не значи да си на някаква длъжност, посочи Райчев. 

"Еврото е съвсем друга история – може да не ни е много изгодно, но е необратимост. За влезем в еврозоната има цена и ние ще я платим, надявам се. Това ще направи България необратима част от Европа", коментира още Андрей Райчев.

СДС се е извинявал няколко пъти за допуснатите грешки по време на приватизацията. Това беше необратим процес, той обуславяше смяната на една централна планова икономика с пазарна икономика, която беше основното изискване на ЕС за членство, припомни и председателят на СДС – Румен Христов. 

Недоволни са не само в България, посочи той. По думите му в Източна Германия недоволните са не по-малко, отколкото в България.

Приватизацията не е само при правителства на СДС, около 40% от приватизацията е при СДС, а 60% - при други правителства, посочи  Румен Христов.

„Не можехме да привлечем големи сериозни инвеститори и не можахме да поставим основата на стабилна средна класа“, отбеля още той. Според него трябва да има комплексен прочит на прехода.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!