Резултатите от проверката на приватизационните сделки ще имат по-скоро имат исторически, информационен и репутационен смисъл, отколкото правно наказателен, защото са изтекли давности или собствеността се е сменила. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ банкерът Левон Хамапрцумян, който за кратко беше изпълнителен директор на Агенцията по приватизация (2000-2001 г.).

След като има публичен интерес, тази проверка трябва да се направи, въпреки ангажирането на голям публичен ресурс, уточни Хампарцумян.

По думите му в историята на приватизацията има успешни и неуспешни примери.

Той коментира и вълненията по темата за курса лев/евро покрай очакваното влизане на България в чакалнята на еврозоната. Според банкера няма риска за лева и гаранция за това е валутният, който ни преведе успешно през различни кризи за 20 години.

Относно твърденията на бившия финансов министър Муравей Радев, че левът е подценен той каза: „Това са хипотетични неща, подобен спор прилича на спора къде е нулата на координатната система – безсмислен е“.

Прогнозата на Левон Хампарцумян за влизането ни в еврозоната е, че това ще се случи, когато сме готови и се чувстваме комфортно след двегодишния период в чакалнята.

Вижте цялото интервю във видеото!