Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски подадоха своите молби за оттегляне от евродепутатските си мандати преди да бъде обявено решението на ЦИК. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия в предаването „Лице в лице”.

Двамата бяха на първо и второ място в листата на ДПС в изборите на Европейски парламент, официално партията спечели три мандата.

„Той пак се оттегли преди да бъде обявено, че е избран. Тогава протече дебат дали това е допустимо – няма законов текст, който да регламентира, че един кандидат за член на Европейския парламент не може да подаде своето оттегляне”, заяви говорителят на ЦИК.

Александър Андреев обясни, че разглеждането на казуса от Конституционния съд няма да попречи. В студиото на „Лице в лице” водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че остава еврокомисар и няма да става евродепутат.

 „В този случай отказът трябва да бъде направен пред Европейският парламент, защото решението, с което са обявени имената на членовете на Европарламента са обявени вече от ЦИК. Към момента не тече срок за оттегляне на съгласието, защото имаме решение, с което са обявени имената за членовете на Европейския парламент”, допълни Андреев.

Говорителят на ЦИК беше категоричен, че няма грешка при смятането на мандатите на Демократична България заради гласовете „Не подкрепят никого”. Той допълни, че е възможно да се оспори разпределението на мандатите пред Конституционния съд. 

По отношение на твърдението, че в избирателните списъци има над 1 млн. мъртви души, Андреев заяви, че този въпрос не се отнася към ЦИК.

„Избирателните списъци се изготвят въз основа на информация от общините. Ние не можем да кажем дали има проблем, наличието на мъртви души не може да влияе върху определянето на мандати, то влияе върху активността. Аз съм убеден обаче, че не може да говорим за мъртви души”, заяви говорителят на ЦИК.