Водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Мария Габриел се отказва от мястото си в Европейския парламент и ще остане еврокомисар.

Това обяви самата тя в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Тази сутрин говорих и с премиера Борисов и той напълно одобри моето решение. Решението ми е да остана еврокомисар. Искам до края на мандата на тази комисия да продължавам да карам да се говори за България с гордост, с уважение за това, че е активна и отстоява силни каузи и че работя за политики, които не са абстрактни”, каза Габриел.

Тя подкрепи решението си с това, че водещата ѝ кауза е „уважавана България в Европа”, затова преценила, че е по-важно да остане в ЕК.

„Предстоят пет-шест месеца поне преди съставянето на новата ЕК. Въпросът, който аз си зададох е може ли България да си позволи в този момент, когато едни говорят за намаляване на броя на еврокомисарите, други говорят за това, че следват важни решения за чакалнята за еврозоната, за механизма за сътрудничество, за Шенген. Трети говорят как от нищо ресор „Дигитална икономика и общество” съм го превърнала в един от най-мощните ресори в ЕК и неслучайно това е един от приоритетите на всички държави в ЕС. В този контекст фактът е, че не мога да си позволя да не остана еврокомисар, не мога да си помисля за миг, че България в следващите шест месеца няма да има представител в ЕК”, каза още Габриел.

Решението на Мария Габриел означава, че следващият в листата, а именно Лиляна Павлова – ще стане евродепутат.

Вижте цялото интервю във видеото.