Депутатите за първи път на работа след изборите за европейски парламент. Рано сутринта Делян Пеевски се отказа от мястото си в Брюксел. Обяви го официално в парламента.

БСП се връщат в пленарната зала в четвъртък, но вече искат оставката на министъра на финансите.

А в ГЕРБ, местните структури, които Борисов разкритикува след вота, приготвят оставки.

Огромен интерес предизвика изненадващата поява на Делян Пеевски, който дойде в парламента преди пленарното заседание и след кратки совалки из кулоарите се регистрира и в пленарната зала.

След това обясни и за какво е дошъл - да обяви отказа си от евролистата и оставането си в българския парламент. Пеевски  прави това за втори пореден път, както и през 2014-та година. Той обясни, че в ДПС колективно са решили, че е по-нужен в България.

Освен него, от мястото на евродепутат се отказва и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Пеевски не пожела да каже дали ще идва по-често в българския парламент. И мотивира отказа си от Брюксел така: „Пращаме хубави млади хора в европарламента. Ние с председателя имаме най-много преференции . Аз си върша работата и резултатите го показват”, заяви Пеевски.

Появата на Пеевски предизвика и политически реакции. Спас Гърневски от ГЕРБ отбеляза, че Пеевски "активно работи" тука, определи го като "ценен, полезен за парламента".

Според лидера на "Воля"- Веселин Марешки, Пеевски е преценил, че в България ще е по-полезен.
 
От БСП отказаха да коментират темата, но официално обявиха, че се връщат в парламента от утре и атакуваха министъра на финансите заради надвнесите пари за субсииди по партийните бюджети.

Снимка: btvnovinite.bg

Отговорност се търси като се иска оставката на министър горанов за неправомерно изхарчени държавни средства, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Социалистите били готови да върнат всички пари, които са получили неправилно.

Въпреки изборната победа на ГЕРБ се очакват трусове в някои местни структури на партията след вчерашните думи на Бойко Борисов.

Чакат се решенията му след  представянето на ГЕРБ в Добрич и Плевен. От структурата в Плевен се въздържат от коментар, а от ГЕРБ Добрич, заявиха, че ще се съобразят с решенията на премиера.

Снимка: btvnovinite.bg

След кампанията за евровота и изборната нощ, напрежение има и при обединените патриоти. Те обаче се надяват да изчистят различията си на обща среща в близките дни.

В този първи работен ден след евровота, депутатите от управляващото мнозинство абсолютно единодушно отхвърлиха поредното президентско вето, този път - върху закона за държавната собственост.