Делян Пеевски се отказа да замине за Брюксел и да представлява страната ни в Европейския парламент, след като беше втори в листата на ДПС, а партията спечели три мандата на евровота. Вчера лидерът Мустафа Карадайъ също се отказа от мястото си.

„Надделя колективното решение, нужен съм в България”, каза Пеевски и допълни, че е доволен от изборите, защото ДПС са подобрили резултата си в сравнение с предишните избори.

Това е вторият отказ на Пеевски да стане евродепутат. На евроизборите през 2014 г. той отново отказа да замине за Брюксел. 

Той съобщи новината в Народното събрание, където се появява за втори път, след като през 2017 г. се закле за народен представител. 

На въпрос дали, след като остава депутат, ще идва по-често в Народното събрание, Пеевски заяви: „Ако не ме питате за какво идвам, може и да идвам”.

Снимка: Ладислав Цветков

Пеевски не пожела да коментира дали би разговарял с министър-председателя. „С премиера Борисов може да сяда председателят. Aз си върша работата и резултатите го показват”, добави той.

„В България има много важна работа, резултатите от тези избори показват, че страната има нужда от промяна на формулата на управление – не на аритметични мнозинства”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ добави, че партията има програма за ускорено развитие на страната. „Системните партии трябва да определим посоката на развитие на страната, изборите го показаха. Като партийна цел, ние искахме да обединим нашите избиратели. Това нещо вече е факт – виждате резултатите. Те доказват, че алтернативи, които се създават изкуствено – имат срок на годност”, каза още лидерът на ДПС.