След две години в управлението изведнъж да се почувства некомпетентен ми звучи странно. Така председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков коментира изразеното в социалните мрежи желание на и.д. кмет на район „Младост“ Владимир Клисуров да си подаде оставката, защото не се чувства компетентен да управлява.

„Оставки не се подават във „Фейсбук“, заяви Герджиков и добави, че до този момент нито в СОС, нито при кмета Йорданка Фандъкова има официално уведомление за оставка.

Снимка: bTV

„Моята последна информация от днес е, че днес са придвижвани преписки, работи в общината, той (Клисуров) е подписвал документации – каза гостът. – Нямам представа защо, с какви мотиви е пуснал своето заявление във „Фейсбук“, там има и много други твърдения. Позицията, за мен поне, е политическа, не бих искал да я коментирам“.

Герджиков обясни, че Клисуров е посочен за заместник от задържания кмет на района Десислава Иванчева в нейното заявление за отпуска, подадено в СОС от адвоката ѝ. Ако той има съмнения за собствената си компетентност в някои области, по закон може да делегира права на някой от другите зам.-кметове, обясни гостът.

Той уточни, че макар и в ареста, Иванчева не е с отнети права.

Снимка: bTV

В случай, че Клисуров наистина реши да се откаже от поста, той би могъл или да делегира правата си на своя заместник или да влезе в комуникация с действащия кмет и заедно да вземат решение какво да направят. Ако се стигне до абдикация, СОС може да посочи временно изпълняващ длъжността кмет. Той трябва да е някой от зам.-кметовете.

Герджиков определи като странно мълчанието на Иванчева и липсата на нейна позиция по случая.

Снимка: bTV

Той отрече твърдението на Стефан Софиянски, че на нея са ѝ били делегирани повече права отколкото на останалите районни кметове. След разговор и изявено желание от нейна страна са делегирани по-скоро отговорности и възможност да се прави паралелен контрол по строежи, обясни той. Такива правомощия са давани и на други кметове, посочи Герджиков.

Той каза още, че около 3/4 от общинските съветници са се включили в акцията за събиране на пари, за да се плати глобата на главния архитект. Председателят на СОС я определи безпрецедентна и „изключително силен политически акт“.

Вижте целия разговор във видеото: