Освен мащабна бежанска вълна и хиляди жертви, войната в Украйна предизвика икономически и газови сътресения в света. За това разказва Десислава Ризова тази вечер в bTV Репортерите.

След икономическите санкции, наложени на Русия от света, тя отговори с натиск.

И поиска от Европа и неприятелските страни да плащат за газа в рубли.
У нас годишното потребление на газ е 3,2 млрд. кубични метра.
И страната ни трябва да успее да осигури същото количество, независимо от къде.

„Това, което ще се случи, е, че в следващите 4-5 години Европа ще построи необходимата инфраструктура така че да спре да купува газ от Русия. Европа ще построи още 200 кубика терминали за регазификация и ще почне да купува LNG или втечнен газ - да, по-скъп“, коментира Делян Добрев, ГЕРБ.

„Тези приказки, че може да има азерски и втечнен газ - да, може, но на каква цена. Аз винаги съм казвал, че и Байконур можем да построим, но има ли смисъл“, каза Борислав Гуцанов, БСП.

„Не е необходимо да казваме че ще спрем доставки от досегашни доставчици без да си осигурил други договори за доставка от други източници“, заяви Рамадан Аталай, ДПС.

„Основният въпрос, който всички си задават, е - Ще успее ли Европа и България да приключи отношенията си с Газпром и да мине изцяло на алтернативни доставки“, коментира Рамадан Аталай, ДПС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!