В едва 25 къщи за гости, изградени с пари от Европа, не са открити нарушения. Други над 250 трябва да върнат субсидията, показват резултатите от проверката на Фонд "Земеделие".

В село Дъбен къща за гости, се оказа собственост на фирма, в която кметът на Луковит – Иван Грънчаров е съдружник. Субсидията е усвоена, когато Грънчаров вече е избран за втори мандат кмет от ГЕРБ.

Последваха няколко проверки на къщата. Резултатът – 31 000 лева частично връщане на субсидията.

“В бизнес плана са заложени 2400 нощувки, ние в рамките на първата година нямаме, правихме допълнителни строежи, но втората година 1700 нощувки са правени”, обясни Иван Грънчаров, кмет на Луковит.

В Сандански къща за гости, се оказа свързана със заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Бенефициент по проекта е фирмата на Ана Димитрова, която е дъщеря на детегледачката на Манолев. През април той подаде оставка, прокуратурата му повдигна обвинение. Манолев отказа да застане пред камерата ни.

Менко Менков - адвокат на Александър Манолев, твърди, че той няма и никога не е имал къща за гости. "Г-н Манолев е обвинен, че е подбудил друго лице да представи сведения пред ДФ "Земеделие" и тези сведения са били неверни”, посочва адвокатът.

Сега фирмата на Ана Димитрова трябва да върне цялата субсидия по проекта.