Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев отива на съд, съобщават от Окръжна прокуратура – Благоевград. По информация на държавното обвинение, той е предоставил фалшива информация, за да получи еврофинансиране за къща за гости.

Манолев подаде оставка от поста и след това беше разследван заради къщата за гости, която се оказа в негов имот, недостъпна за туристи и собственост на жена. Тогава от държавното обвинение изразиха съмнение, че може да е подставено лице.

Като съучастник на Манолев е обвинена и въпросната жена, тя е подала документите за финансиране пред Държавен фонд „Земеделие”.

Въпреки че нямала финансови средства за извършване на инвестиция по проекта към датата на кандидатстването ѝ, тя представила неверни сведения като подписала декларация, че е осигурила такива в размер на близо 600 хил. лв.

От разследването става ясно, че на 30.04.2014 г., с писмо пред Държавен фонд „Земеделие“ жената е представила документи, удостоверяващи извършване на разходи от нейна страна и получаване на приходи, свързани с отглеждане на лозе от земеделска дейност през 2012 г. За целта тя приложила договор за отдаване под наем на земеделска земя, в който като наемодател и собственик бил посочен Александър Манолев – другият обвиняем по делото.

В същото време обаче въпросният имот бил собственост на „Т.А.“ ЕООД. Освен това, обвиняемата приложила фактури за обработка на лозе и продажба на грозде, въпреки че посочените в тях дейности не били извършени.

Държавното обвинение посочва, че Манолев умишлено е склонил жената да извърши престъплението. Той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване.

Също така бившият зам.-министър е намерил парцел, на който да се да се изгради „къщата за гости“ и е предоставил паричен заем в размер на 700 хил. лв. на управляваното от нея дружество.