От един месец вандалски групировки всяка вечер рушат, палят и блокират Барселона. Поводът за техните действия са произнесените присъди срещу сепаратиските лидери в испанската провинция.

Снимка: btvnovinite.bg

„Общо 100 години за всичките. Обърнаха града за много малко време запалиха контейнери и внесоха смут сред туристите и жителите”, разказва екскурзоводът  Леда Гачурова.

Изпълнителният директор на Европейския институт за стратегия и анализи Бранимир Ботев смята, че „всичко се развива по сценарий”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това много прилича на сценария на оранжевата  революция”, казва Ботев.

Радикалните групи се командват анонимно през интернет платформи. Основната е „Цунами демократик”. Координират хората на улицата чрез „Туитър”, „Телеграм” и „Уотс ап”. Имат лоялни и дисциплинирани последователи. Първоначалната идея на приложението е да се предупреждават хората къде има полиция, за да й оказват мирен отпор.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди две години, когато референдумът за независимост на Каталуня даде старта на размириците, разказахме как чрез социалните мрежи се контролират големи маси хора и се манипулират събитията, реалността и поведението на хората. Сега отново потърсихме мнението на специалистите за употребата на технологиите в политическото инженерство.

Снимка: btvnovinite.bg

„Самите процеси са много по-добре и по-високотехнологично организирани, докато в предишните събития се използваха грубо социални мрежи и без никаква програма и чиста стратегия както „Уотсапа”, „Месинджъра”, „Фейсбук”, „Туитър” и „Инстаграм”. Сега се използват високотехнологични способи, каквито са „Телеграм”, част от „Даркнет”, части от така наречените кодировки с единствена цел да може да се контролира индивидуалният човек”, казва експертът по киберсигурност д-р Красимир Коев.

Приложението не е типично, няма го в „Гугъл плей”, може да се открие само в базата данни на световното общество на програмистите „ГИТ ХЪБ”. В групата не може да влезе всеки. Получаваш достъп само от доверен човек и член на групата чрез личен кюар код.

Снимка: btvnovinite.bg

„Подозирам, че зад тази платформа „Цунами Демократик” има партии и организации, които се борят за независимост, нямам доказателства коя е партията, споделя Йоханес, който е сред протестиращите в палатковия лагер в Барселона. 

„Никой не знае кои са участниците в нея, никой не знае кои са членовете Много трудно може да се активира от свободно избираема личност и трудно се контролира. Системните администратори знаят кой код къде е отишъл и се знае кой на кого е поръчител. По този начин до днес се контролират 297 хиляди човека чисто. Най-вероятно са повече.”, казва експертът по киберсигурност Красимир Коев и допълва, че за такива платформи се „ползват блокчейн технологиите”.

Коев казва, че в тази платформа „всеки човек се контролира като пешка на шахматната дъска”.

„Какво означава контрол?  Това е един много модерен флашмоб: един човек се моделира по определен начин къде да отиде, с тротинетка ли да дойде, или с колело.  Имаше един магазин, в който 3 хиляди човека си оставиха количките на паркинга и създадоха пълно задръстване. Знае се локацията перфектно. Използват се емоджита, за да се създаде благоприятна или неблагоприятна ситуация, която възниква в даден район или дадена улица, дадено геолокирано място. Този метод много прилича на управление на воински единици в 3D пространството”, разказва експертът.

Площадът пред университета е блокиран от 30 и октомври. Над 200 палатки и барикади са окупирали площада, движението по централния булевард е затворено.

Снимка: btvnovinite.bg

В палатковия лагер живеят младежи, които определят себе си като аполитични и се борят за основни човешки права.

„Това е лагер от младежи а и от по-възрастни и сме тук с различни интереси, първо заради репресиите и насилите от страна  полицията и заради присъдите, както и да защитим независимостта (на Каталуня). Искаме да има социални промени, обсъждаме въпроси на расизма и феминизма”, разказва Йоханес, жител на палатковия лагер.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние тук се събираме в отговор на присъдите от 14 октомври и нашите искания са за освобождение на политическите затворници Ние сме тук, за да защитим основни човешки права”, допълва го Лейда.

Виктор, друг от жителите на палатковия лагер, е категоричен, че „докато не ни чуят като хората, няма да отстъпим”.

Така с мирни намерения се затварят булеварди като например „Гран виа”, по който минават на ден 50 хиляди автомобила. Обиколния път се ползва от 120 хиляди души. Данните са на центъра за градска мобилност в града.

Организацията на търговските центрове настоя през седмицата общината веднага да сложи край на палатковия лагер и да възстанови обществения ред.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тук ще стоим, докато не ни разгонят. Докато не постигнем целите си.  Отхвърляме всички видове насилие, но ако полицаите дойдат, ще се защитаваме”, заявява друг жител на палатковия лагер.

Официално протестиращите се финансират от дарения. Един от протестиращите споделя, че „младежите представители на политическите партии тук си тръгнаха и отнесоха даренията. С четири нули бяха даренията в солидарната каса”.

Красимир Коев смята, че протестиращите са „добре финансирани, като им гледам дрехите и маратонките”.

Грозните гледки по улиците дразнят жителите на града, проблеми създават боклуците, струпани в чували до тротоарите. Общината на Барселона не смее и не иска да възстанови изгорелите контейнери, защото се страхува, че ще бъдат унищожени отново. Струва им твърде скъпо - 1000 евро за един.

Всеки ден групи от по 200 човека блокират основни пътни артерии, като се започне от деня след изборите на френската граница. След това на магистралата при Жирона. Призивът за тази събота е за блокада на основни спирки в града. С точни указания къде да се явят хората, да не носят явни символи, да си носят топли дрехи и храна. Внимателно да следят социалните мрежи, за да са наясно със задачите си.

Така се свиква протеста пред сградата на делегацията на испанското правителство в Барселона. Охранява се от десетки полицейски камионетки и жива сила.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние това, което искаме, основно, е да можем да провъзгласим независимата каталунска република и да се отделим от Испания по цивилизован начин, както Словакия се отдели от Чехия и Норвегия от Щвеция”, заявява протестиращият Хуан Оливера.

„Доволни сме от изборите. Те ясно показват, че Испания и Каталуния нямат нищо общо и са различни страни. Тук победиха партиите които искат независимост, а десните имат четири мандата”, допълва Джудит, която също е сред протестиращите.

По същия начин е свикан протестът и пред сградата на националната полиция, със скандирания „Вън окупаторите" и „Който и да управлява, няма да се подчиним".

Комитетът е най-радикалната организация, която действа тук по време на събитията още от 1 октомври 2017 г. Тя свиква в интернет анонимно своите привърженици както и останалите организации като „Цунами демократик”.

Снимка: btvnovinite.bg

В съобщението в „Туитър”, с което се свиква протеста, се призовава към гражданско неподчинение като единствен вариант за постигане на независимостта.

„Свикаха ни тук в 7 ч. и чакаме, не знам дали ще дойдат”, споделя протестиращият Андреа, който признава, че не знае къде ще ходят и допълва, че „те ни свикват и после се решава”.

Категоричен е, обаче, че гражданското неподчинение е един от пътищата за постигане на независимостта.

„Може да гласуваш и да не се подчиняваш - това е”, казва Андреа и добавя, че лично той е „на страната на независимостта и затова ще направя всичко: първо ще гласувам и след това каквото е необходимо”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това не е организация. Започна като отговор на насилието от 1 октомври. Тук има нормални хора, пенсионери, работещи, граждани, които отхвърлят това, което се случи и че не ни оставят да гласуваме свободно. Няма никакво значение какво мисля аз, важното е, че в този момент ние сме на манифестация и хората се мобилизират - докъде ще се стигне, не се знае”, заявява друга протестираща.

Всички журналисти са оборудвани със сигнални елеци и каски заради пострадалите при предишни протести. Ранените от последните две седмици са над 200.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаше също ранени журналисти , които пострадаха от полицията и затова сега сме защитени по този начин. Имаше ранени от гумените куршуми и топките от пяна”, разказва Микел Саве, журналист от „Теле3”.

Преди една нормална съботна сутрин пред катедралата на Барселона беше отбелязвана с  танци. Сега туристите се оттеглят. САЩ, Франция и Англия, които имат най-много туристи в Барселона вече предупредиха гражданите си да не пътуват в Каталуня. Конгресният туризъм, който в Барселона е един от най - силните в света също е застрашен.

Организираните групи туристи се разколебават. С туризъм в Барселона се занимава семейството на Леда и Виктор Гачурови.

„Страшно много българи туристи се притесняват и се чудят да идват ли, или да не идват. Има едно напрежение, което се усеща,  когато има манифестации. Когато няма манифестации, градът е спокоен”, споделя Леда.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не смятам, че Барселона в голяма степен за мен и българските ми клиенти и руски такива ще има драстична промяна, като желание да посетят града. По-скоро са по-внимателни и се стремят да се информират какво къде се случва”, казва Виктор.

В Испания официално живеят 195 хиляди българи, а в Барселона са над 11 хиляди. За тях обстановката е притеснителна. Стоянка Колева е ръководител на българското училище в Барселона, където учат 115 деца.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма никаква промяна към нас, българите. Ние се намираме в центъра на Барселона в сградата на едно старо каталунско училище. Вече седма година сме тук. Събитията не се отразяват на нашата дейност”, каза Стоянка.

„Нестабилността на политическата ситуация създава напрежение”, смята българската Албена Поррас и отбелязва, че има затворени магазини заради очакваните демонстрации.

Снимка: btvnovinite.bg

Икономически двегодишната активна съпротива срещу централната испанска власт в Мадрид се отразява отрицателно на икономиката.

Снимка: btvnovinite.bg

„Определено всичко е в негативен план по отношение на икономическото развитие”, отбелязва лекарят Генчо Балев, който е категоричен, че никой не печели от ситуацията,  „липсата на диалог между централното правителство и властите в Каталуния са причината за ситуацията”.

„Исторически погледнато Каталуня никога не е била самостоятелна държава. Винаги е била част от едно по-голямо държавно обединение, така че аз въобще би могло да се стигне до разцепване”, смята преподавателката по история в Барселона Илияна Дъбова.

Дъбова е категорична, че Европа няма нужда от такова разцепление, защото то ще повлече след себе си разцепление в Италия и Германия.

Според специалистите борбата за независимост на Каталуня има за цел да напусне пределите на държавата и да превърне конфликта в интернационален. За да дестабилизира Европа.    

Снимка: btvnovinite.bg

„Андора и части от Италия трябва да влязат в  бъдеща Велика Каталуня. Следващата стъпка ще бъде и към Балканите да погледнат. Целият XIV век Атина и нейните околности са били в Атинското херцогство, владяно от каталаните, които са били наемници на Андроник Втори. Има едно стихотворение „Пирати” на Иван Вазов,където той ясно посочва пиратите и грабителите организирали пожарите в Атон, обяснявайки: каталани и сарацини”, казва Бранимир Ботев.

Снимка: btvnovinite.bg

Докога всъщност може да продължи всичко това? Най-вероятно, докато се състави правителство. И докато средствата за контрол на протестиращите не бъдат прекъснати.

„Доколкото знам, испанската криминална служба е изпратила до собствениците на „ГИТ ХЪБ” молба да закрият акаунта, в момента този акаунт е активен. С каква скорост се взимат решения – ако вземем паралелно хонконгските събития, това става за един месец. Общо взето не действат бързо разглежда се всеки едни случай юридически и международно. Това е тяхно решение на „ГИТ ХЪБ”, обяснява експертът по киберсигурност Красимир Коев.

Снимка: btvnovinite.bg

„В световната класация на ЕИУ Испания винаги  е на първо място сред държавите с пълна демокрация. Испания е изцяло демократична. Когато има правителство, ще бъдат предприети действия. Нито една разузнавателна служба не би реагирала без политическа санкция”, казва Бранимир Ботев.

Според точка 9 от досега постигнатото споразумение между бъдещите управляващи, те се договарят да работят за нормализиране на политическия живот в Каталуня и за съвместно съжителство. За да има кабинет, обаче, е необходима подкрепата на една от каталунските партии в парламента.