Продължава гражданското неподчинение в Каталуния. Френската граница е блокирана, а представителството на испанското правителство в Барселона остана блокирано.

Социалистите в Испания спечелиха парламентарните избори, но отново нямат мнозинство. 

Идеята на протестиращите, които се събраха пред делегацията на испанското правителство в Барселона, е да подкрепят тези, които са блокирали границата с Франция при Юнкерас.

Десетки полицаи и камионетки обкръжиха сградата на делегацията, за да я защитят от протеста.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние това, което искаме основно, е да можем да провъзгласим независимата каталунска република и да се отделим от Испания по цивилизован начин, както Словакия се отдели от Чехия и Норвегия от Щвеция”, казва протестиращият Хуан Оливера.

Снимка: btvnovinite.bg

„Доволни сме от изборите. Те ясно показват, че Испания и Каталуния нямат нищо общо и са различни страни. Тук победиха партиите, които искат независимост, а десните имат четири мандата”, допълва Джутит, която също е на протеста.

През нощта протестите продължиха по улиците на града. В същото време голяма група протестиращи продължава блокадата на френската граница.

Снимка: btvnovinite.bg

Блокирана е основната магистрала А7. Километрични опашки от камиони чакат от двете страни на границата.

Нов призив в социалните мрежи свиква студенти да подкрепят блокадата. Сборният им пункт е гарата Сантс в Барселона, която също ще бъде блокирана.