Парламентарните избори в Испания завършиха без категоричен победител. Управляващата социалистическа партия печели най-много места, но няма да получи мнозинство в парламента.

Крайната десница удвоява резултата си от предишните избори. Според все още предварителните резултати Испанската социалистическа работническа партия взима 28% от гласовете и 120 места в долната камара на парламента.

Снимка: btvnovinite.bg

Резултатите от вота не са добри за сепаратистките движения в Каталуня. Социалистическата партия, която е на първо място , иска да върне лидера на сепаратистите Карлес Пучдемон в Испания, за да бъде съден в страната.

Резултатът е с 3 места по-слаб от този на последните общи избори през април. На второ място се нарежда консервативната Народна партия с 20% и 88 места.

Крайнодясната партия „Вокс” печели 15% и 52 места, което е два пъти повече от досега. Тяхната цел и задача е партиите, които се борят за независимост, да бъдат забранени.

"От днес ние сме трета политическа сила. Обезпокоени сме от начина, по който Испания се управлява и сме обезпокоени от победата на Социалистическата партия. Така че, освен празника, който заслужихме тази вечер, няма да скрием нашето безпокойство и още от утре започваме да работим с всичката отговорност, честност и достойнство, което заслужавате", заяви лидерът на "Вокс" Сантяго Абаскал. 

Снимка: btvnovinite.bg

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания и лидер на социалистите Педро Санчес обеща да сформира стабилно правителство. Избирателната активност е била близо 70%.

"Социалистическата партия спечели изборите за трети път тази година, нашата цел е да направим стабилно правителство и да управляваме в интерес на по голямата част от испанците", каза още Санчес.

Крайнолевите получават 35 депутатски места. Каталунската левица е с 13 места, а лице-ралите ще имат едва 10 депутати.

Редиците на протестиращите на площада пред университета също се пропукаха.

Политическите представители на една от сепаратистките партии напуснаха лагера, заедно с даренията и оставиха младежите на студа - без пари.

Организаторите на движението се оплакаха, че е изчезнала сума с поне 4 нули.

Снимка: btvnovinite.bg


За последните две години, от референдума в Каталуня, се забелязва негативна тенденция в икономическото развитие. 3000 компании се изтеглиха и преместиха.

Има спад в туризма. В Барселона живеят повече от 11 хил. българи, с различни професии. Политическата нестабилност ги притеснява.

Снимка: btvnovinite.bg


Резултатите от изборите обаче показват, че възможностите за диалог се отдалечават. Нито левите, нито десните имат достатъчно гласове, за да постигнат абсолютно мнозинство и да формират правителство.

Парадоксалното е, че именно в Барселона крайнодесните печелят два мандата. Днес се очаква отговорът на радикалните организации, които до сряда са обявили гражданско неподчинение.