В Испания започват четвъртите поред парламентарни избори за последните четири години. Основният проблем на участниците е как да се справят със стремежа на Каталуния да извоюва своята независимост.

Тайни и забранени проучвания в деня за размисъл показват отново победа на социалистите и удвояване на гласовете за крайната десница. Каталуния е основният проблем на вота. Радикални групи мобилизират гражданите за неподчинение. Снощи атакуваха префектурата.

Гласуването в Барселона започна спокойно. 

Протестът свикан снощи от комитета за защита на републиката беше насочен към сградата на Националната полиция, за да демонстрира, че неподчинението е пътят към издействането на независимостта.

В деня за размисъл привържениците на независимостта организират концерт, на който идват цели фамилии - с децата и родителите.

Снимка: Reuters

След 19 часа децата се прибират и пак в защита на независимостта пристигат младежи със скрити лица и качулки. Ще участват в призива на Комитета за защита на републиката за гражданско неподчинение.

Това не е организация, започна като отговор на насилието от 1 октомври. Няма никакво значение какво мисля аз, важното, е че в този момента ние сме на манифестация и хората се мобилизират - докъде ще се стигне, не се знае”, споделя една от протестиращите.

Всички журналисти са оборудвани със сигнални елеци и каски заради пострадалите при предишни протести.

„Имаше също ранени журналисти, които пострадаха от полицията и затова сега сме защитени по този начин. Имаше ранени от гумените куршуми и топките от пяна”, обясни Микел Саве, журналист от „Теле 3”.

Провокациите към полицията започнаха още на първата спирка на протеста.

Протестиращите скандираха „Каталуния е Антифашистка!, „Вън окупаторите!” „Който и да управлява, няма да ни завладее!”

След поредица провокации вечерта полицията разгони малкото останали протестиращи по уличките на града.

Комитетът е най-радикалната организация от тези, които действат тук. Тя свиква анонимно своите привърженици, както и цунами демократик например.