Днес в Испания се провеждат четвъртите парламентарни избори за последните четири години. Основният проблем на участниците е как да се справят със стремежа на Каталуня да извоюва своята независимост.

Вчера по време на протестите в Барселона скандираха „Вън окупаторите!”, „Който и да управлява, няма да ни завладее!”

В центъра на Барселона има протестен палатков лагер, но обитателите му не желаят да бъдат снимани – искат да са анонимни. Те протестират срещу произнесените присъди срещу водачите на движението за независимост на Каталуния.

Избирателните секции отвориха врати тази сутрин в 9 ч местно време (10 ч. българско) и ще затворят в 20 ч. местно време (21 ч. българско).

Право да упражнят гласа си на днешните избори, имат около 37 млн. испанци.

Според социологическите проучвания Испанската социалистическа работническа партия на премиера Педро Санчес вероятно отново ще събере най-много гласове. Малко вероятно е обаче Санчес да има мнозинство, за да управлява.

Само днешните избори струват 140 милиона евро на Испания. Местните обаче не се впечатляват.

Загубите за общината на Барселона от протестите са огромни. Само запалените контейнери струват един милион евро. Снощната атака на префектурата на полицията беше свикана от радикалното движение Комитет за защита на републиката.

Утре всички в Барселона са призовани да си вземат отпуска заради тридневното гражданско неподчинение, свикано от анонимната интернет платформа „Цунами демократик”.