Случващото се в Барселона отдавна напусна полето на политиката. Това, което наблюдаваме е ескалация, продиктувана от желание за автономия, приела формата на краен сепаратизъм, стигнал до уличен натиск, това заяви Бранимир Ботев от Европейския институт за стратегии и анализи.

За „Лице в лице” експертът подчерта, че каталунската столица е свидетел на вандализъм, с който страната не е свикнала. По думите му за пръв път по улиците на Барселона се появяват маскирани хора, които дори не говорят испански език, а френски и италиански.

„За да се случи Велика Каталуния, трябва да се вземат части от четири държави – Испания, Франция, Италия и Андора. На много места на Стария континент в момента се някой подпалва искри. Ако Европа допусне подобни прояви, ще се получи Ефектът на доминото”, изтъкна Ботев.

Според него процесите в Каталуния няма как да не бъдат отражение на изборите в Испания. Въпреки това експертът обясни, че и трите водещи партии са категорични, че няма да допуснат сепаратизъм и всякакви негови прояви.

„Част от политическото споразумение трябва се фокусира как да бъде правно завършен каталунският въпрос”, допълни още той.  

Според него трудно малцинството (това на вандалските прояви) ще наложи волята си върху мнозинството. Освен това беше категоричен, че в момента се търси политическо признание с всички възможни средства.

Вижте целия анализ във видеото!