Сагата с изхранването на военните започва през лятото на 2015 г. Армията остава без доставчик на храна, след като договорът на тогавашния изтича.

Стартира процедура за нова обществена поръчка. Прогнозната стойност е близо 26 млн. лв. без ДДС – точната сума е 25 898 608 лв.

Тя е за доставка на храни и напитки за всички военни формирования, хотели, почивни станции и военни клубове. Упълномощен да възложи процедурата е министърът на отбраната. Година по-късно министерството класира само 7 от участвалите 18 кандидати.

И така започва войната  

Следват жалби на декласираните кандидати пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), впоследствие и пред Върховния административен съд (ВАС). Тогава министър на отбраната е Николай Ненчев.

Снимка: bTV

„По мое време беше невъзможно да намерим път за решаването на този сложен казус”, твърди Ненчев.
В закона за отбраната и въоръжените сили е предвидено на военните да се осигурява безплатна храна и напитки.

Една от тогавашните вътрешни наредби на министерството обаче дава на Ненчев изход от кризата. Документът позволява изплащането на левова равностойност на менюто за всеки военен.

„Тогава бяхме създали вътрешна организация. Тоест тези средства се внасяха в обща каса и се разпределяха и се стараехме до голяма степен да откликнем на нуждите, тоест да спазим този норматив. Пак казвам – извън рамката на закона”, уточни Ненчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Механизмът се запазва и по време на служебния министър Стефан Янев. Въпреки че от края на 2016 г. законът е променен. В него вече изрично се казва, че при занятия, учения, тренировки и лагери на военнослужещите се осигурява безплатна храна и напитки, а не пари. И до днес от обществената поръчка за доставка на храна и напитки е висяща.

Кандидатите да хранят армията?

Ивайло Пандов е собственик на една от фирмите, които искат да снабдяват армията. Неговото дружество е сред обжалвалите процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка. Убеден е, че сега парите за храна се харчат на тъмно.

„Парите, които се предоставят на Министерството за хранене, се харчат по нерегламентиран начин. Продукти се купуват от където решат, без правила, без санитарен контрол, тъй като голяма част от обектите за хранене не са под прекия контрол на Агенция по храните, тоест те не могат да осъществят пряк контрол вътре – кой какво прави.

Снимка: btvnovinite.bg

Те в момента какво правят – събират парите на военнослужещите под някаква форма, дали чрез дарения, дали чрез протокол и отиват пак в хипермаркета или съответната борса и купуват продукти. Нито е ясно на какви цени, нито на какво качество или кой ги продава. Не е проблемът в храненето, проблемът е, че то е незаконно”, коментира Пандов. 

Три години МО харчи милиони без обществена поръчка

В рамките на три години Министерството е похарчило милиони без обществена поръчка. 

„До момента – 30 октомври, сумата е 30 980 555 лв… Прогнозата на поръчката беше 31,78 млн. лв. Аз ви казвам, че са похарчени по-малко пари. И това са пари, предвидени по закона, като порцион на войника. Вие какво предлагате да оставим войската без храна три години, защото осем фирми се обжалват една друга! Къде е нарушението на закона?”, пита настоящият министър на отбраната Красимир Каракачанов.  

На въпрос защо тези милиони не се харчат законно – след обществена поръчка, министърът отговори: „Какво предлагате да направя. Войската е хранена до 4 май 2017 г., ставам министър и няма да ви храним. Ще чакаме някой да дойде да прибере 31 милиона, това ли предлагате… Законът е изпълнен. Няма никакво нарушение на закона.

Командирите са принудени да нарушават закона

Всъщност именно заради висящата обществена поръчка командирите твърдят, че са принудени да нарушават закона, откровен е началникът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Той е изправен пред тежък избор всеки път, когато подчинените му влизат на учение или мисия в морето.

„Командирите са изправени пред една страшна дилема – или да нарушат закона и да не осигурят безплатната храна, което никога не биха си го позволили, или да я осигурят на нерегламентиран нормативно път, което отново е нарушение на закона”, обясни контраадмирал Петев.

Ситуацията е изключително тежка и трагична. Ако корабът не влиза в чуждо пристанище, фактически екипажът ще излезе и ще се върне без да има храна.

А, ако трябва да изпълняват стриктно закона при учения в наши води, тогава военнослужещите ще трябва да се качат на борда с храна от вкъщи.

„Още по-тъжното е, че няма начин, по който да бъдат обезвъзмездени финансово за това, че не е осигурена храната. Абсурдът е достатъчно голям, за да можем да правим какви ли не предположения. Още повече, че корабният устав забранява на борда на кораба да се внася храна или хората сами да си приготвят храната”, допълни Петев.. 

Как се заобикаля законът?

Намерена е вратичка, за да се избегнат трагичните сценарии, които командирът на ВМС описва.

„Пускани са обществени поръчки до 30 хил. лв. По ЗОП до 30 хил. лв. са правени обществени поръчки, което е абсолютно законно изключение, и са хранени войниците. Договорите са много, естествено, че са много – те не могат да са един или два”, признава Каракачанов.

„Ето това е чиста проба заобикаляне на закона. Това е чиста проба заобикаляне на закона”, коментира Грета Ганева, адвокат и дългогодишен експерт по казуси, свързани с обществени поръчки.

Тя напомня, че заобикалянето на закона от римско време насам се счита за състояние, в което със законни средства постигаш забранени от закона цели. Също, че има и регламент на ЕС, който е свързан с разходване на публични средства в обществени поръчки. Такъв тип заобикаляне на закона изрично се сочи и в доклади, че е недопустим, подчерта адвокат Ганева.

Красимир Каракачанов обаче е категоричен, че няма заобикаляне на закона. Признава също, че е безсилен: „Аз ви казвам, че няма какво да се направи. Или трябва да храним войниците или да разпуснем армията”.

Имало е решение на проблема в рамките на закона

Всъщност месец след встъпването в длъжност на Каракачанов 3-членен състав на ВАС дава решение на министъра – обжалваната процедура по обществената поръчка да продължи. 

Следва молба от министерството за тълкуване на това решение. И отговора на съда.

Април тази година и 5-членен състав на ВАС окончателно потвърждава, процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка да бъде продължена.
Вместо да продължи процедурата от последното законосъобразно действие, както постановява съда през август, министърът я прекратява Един от мотивите: има нов ЗОП.

Снимка: btvnovinite.bg

„Такъв мотив не може да съществува или поне е просто несериозно.

Заварените поръчки действат по реда на законодателството, действало към момента на откриването. Промяна в законодателството не става причина за прекратяване на обществената поръчка по никакъв начин”, е мнението на адвокат Грета Ганева.

КЗК отхвърля решението за прекратяване на процедурата през септември, а преди седмица министърът прекрати конкурса отново.Този път с други мотиви, водещият от които е: „Липсата на бригада „Специални сили” в Споразумението не дава възможност да се достави храна за това юридическо лице”.
Законът обаче дава право на Бригада „Специални сили” да проведе отделна обществена поръчка за храна за собствените си нужди, именно защото е юридическо лице със собствен бюджет. 

„Целият проблем е битката на едни търгаши в България да приберат 31 млн. лв. от бюджета на армията, аз няма да го допусна. Ама каквито и да е казуси, казуистики, аз няма да го допусна…  Ние сме спазили закона и сме се опитвали с възможностите му да храним войската, това го правят трима министри поради нуждата”, твърди военният министър.

По думите му всичко се върти около това една фирма да спечели тази поръчка и това се виждало чрез лобиране в комисията по отбрана. „Аз не съм сляп”, подчерта Каракачанов.

Подозрения корупционна схема

Ивайло Пандов твърди, че подозира корупционна схема зад отказа на министъра да изпълни решението на съда. Твърди, че декласиран участник от процедурата в момента доставя храна на армията, което ще спре да се случва, ако настоящата поръчка бъде продължена, както изисква съда.

„Въпросното дружество извършва тази дейност абсолютно незаконно. То е отстранено със съдебно решение от процедурата, така че всеки един лев, който влезе в тази търговска верига, е добре дошъл. Тоест той няма как, ако до края проведат процедурата, отново да отидат до тази търговска верига”, смята Пандов.

„Това е индикатор за корупционни действия. Конкуренцията в такъв случай е изцяло пренебрегната и се договарят условия такива каквито биха били изгодни. Но не с критерии, изгодни спрямо пазара. А изгодни за онези, които договарят”, казва и адвокат Ганева.

Попитахме въпросната компания дали в периода 2015 – 2018 г. е доставяла храна на поделения или хотели и почивни бази на армията. Оттам нито потвърдиха, нито отрекоха. Отговориха, че не обсъждат търговските си взаимоотношения с потенциални или съществуващи клиенти. Същият въпрос зададохме и на министъра.

„Убеден съм, че са много фирмите, може би и те са доставяли, може би. Не съм сигурен. Лесно ще я направим справката, в рамките на 48 часа ще я имате”, обяви военният министър.

По всичко личи, че казусът скоро няма да бъде решен – омагьосан кръг и война за 30 млн. лв. пари на данъкоплатеца.

Вижте цялото разследване във видеото!