Ноември 2016 г. Стефан Николов и Венцислав Манев, собственици на семейна транспортна фирма в Габрово, обявяват за продажба техен камион. Появявят се купувачи.

Новият собственик е 43-годишният Янко Янков.

В следващите дни семейството отписва камиона от данъчното и от лиценза на фирмата, но Янко Янков не го пререгистрира в КАТ, както изисква законът. Пет дни след продажбата товарният автомобил е задържан в гръцкия град Александруполис с 27 нелегални имигранти в него. Вътре са и талоните на фирмата.

„Задържаният водач е разказал, че са го завели от София с кола до Александруполис да върне автомобила в България. Че е бил натоварен с някаква стока. Закарват го с кола до автомобила, той се качва и пали за България. По пътя са се разтропали отзад в товарното помещение. Отворил и почнали да слизат имигранти. Човекът, който го е водил, бил избягал. Дошла полиция и са ги задържали”, обяснява Стефан Николов.

Как камионът е преминал през границата без нужните документи не е ясно. „Той е без лиценз, шофьорът, който го е изкарал, е без трудов договор с моята фирма. Явно те си имат хора и са платили. На хора по границата, за да излезе този автомобил. ДАНС решиха, че по българските закони аз нямам никаква вина и всичко беше приключено”, обяснява Стефан.

И така до края на март тази година, когато неочаквано получават призовка от гръцкия съд, за да им бъде повдигнато обвинение за подпомагане на трафик на нелегални имигранти в Гърция. „Вътре е имало направен тайник, който е бил претъпкан с голям брой хора. Затова е имало опасност за техния живот. Единствената причина, поради която са повдигнати обвиненията срещу тях е, че талонът на товарния автомобил е все още на името на фирмата, на която са законни представители и управители”, обяснява адвокат Илиана Власакиду.

Промени в гръцкото законодателство, направени преди 3 години, са причината Стефан и Венцислав да са обвиняеми. Минималната присъда, която ги заплашва, е 10 години затвор.

Адресът на Янко Янков ни отведе в столичния квартал „Факултета”. Посрещна ни майка му. „Тука живее. Кажи, какъв камион ще купи. Всичко е продал, той се дрогира”, обяснява жената.

Янко е лежал в затвора за кражби. Няма шофьорска книжка. Той твърди, че непознати мъже дошли в махалата и му обещали 400 лева, за използват личните му данни за покупката. Дали му само половината.

„Жена ми вика – ходи, нямаме пари, вика… Видяха камиона, пазариха го, оправиха го. Аз не знам, стоя там, човекът разпитва мен за какво го взимаме… За мека мебел. Имаме страшна поръчка за Гърция. Аз съм неграмотен, само си седим. Един от тях с костюм, аз само един подпис. Трябваше да ходим до КАТ, ама те се стиснаха за 200 лева, циганска работа, аз се нервирах и казах да не ме търсят повече”, обяснява Янко.

„Тия момчета карали са други момчета от махалата да участват. 5000 евра на курс, по 30 бежанци качваха, как го правят не знам, къде ги крият – не знам... Има един арабин с тях, спонсорира всичко той”, допълва той.

Също през 2016 година разследване на БТВ във „Факултета” за трафик на мигранти предизвика агресия срещу екипа ни.

До срещата ни с Янко никой не го беше потърсил – нито от МВР, нито от прокуратурата.

Подобен е случаят и на друг мъж от София, който през 2015 г. продава колата си. „Буквално за 10 минути се разбрахме. Качи се, направи едно кръгче, каза, че му харесва. Беше довел жена си, брат си, запали колата и замина. Човекът ми каза, че е от района на Харманли и че автомобилът му трябва за машини”, разказва той.

Новият собственик не пререгистрира колата. Задържан е миналото лято в Гърция с петима имигранти, а талонът води гръцките власти до стария собственик Владислав. И му донася обвинение като това на семейството от Габрово. 

Владислав е призован в Гърция, но засега е дал обяснения само в българското следствие.

Бус, собственост на една от най-големите компании за под наем у нас, също попада в ръцете на каналджии. В края на 2016 г.

„Знам, че е задържан близко до гръцко-турската граница в района на Ористиада… около 25-30 мигранти е имало в него. Доколкото разбрах са пътували двама каналджии. Единият е бил задържан, другият е избягал”, казва управителят на фирмата.

ВИДЕО

Бусът е нает от Антон Марков от Видин. От фирмата подават жалба в българската прокуратура, но разследването е спряно, а управителят ѝ Милен Маринов става обвиняем в Гърция – също за подпомагане на трафик на мигранти.

Маринов е разпитан в Гърция, след като сам събира доказателства в своя защита.

Според личната карта на Антон Марков той е от ромския квартал на Видин „Нов път”. И макар там да е известен, се оказа, че не живее на посочения адрес.

Настоятелните въпроси на екипа ни не бяха посрещнати добре.

Марков е известен на МВР, лежал е в затвора за ДДС измами, но разследващите твърдят, че след случая в Гърция не успели да го открият, за да го разпитат. Ние обаче се чухме с него по телефона. Твърди, че сега е в Германия и работи като тираджия.

„Аз взех два буса под наем и тръгнах напред, имах и шофьор и не знаех какво е станало. Пътувах си за стока… Прекарвах мебели от Гърция… Зареждам си от Гърция фирмата и така станало, че нашият шофьор си е вършил негова работа… Нямам нищо общо със случая, даже и не бях наблизо, въобще в друг посока бях. Шофьорът е виновен”, казва той.

Според други жители на „Нов път” Марков е свързан и с група за издаване на фалшиви документи.

Въпреки страха, че ще бъдат задържани, Стефан и Венцислав се явиха в гръцкия съд, за да получат обвиненията си официално.

По случая в Габрово институциите са били сигнализирани, но реагираха едва след медийния шум. Истинските организатори на схемата са на свобода – неразпитани, без обвинения и без угризения на съвестта.