Векове наред човечеството е изтребвано от страховити епидемии, заличавали селища и обезлюдявали обширни територии. Първата победа над заразите идва в края на 18 век.

Тогава английският лекар Едуард Дженър забелязва, че хората преболедували от шарка по кравите, прекарват леко едрата шарка. Успешният експеримент поставя началото на най-успешното средство за превенция на инфекциозните болести – ваксината.

Публикация за връзка на аутизма с ваксината срещу морбили, рубеола и заушка от края на миналия век обаче посява семето на съмнението. Науката го отхвърля, но страхът остава.

Отец Евгений Янакиев от Сливен е едно от най-известните лица в България, които водят открита битка срещу задължителните ваксини. Заедно със съпругата си той успя да осъди Регионалната здравна инспекция в Сливен и Здравното министерство за дискриминация – едно от децата му е спряно от градина, защото няма задължителните ваксини.

„България е демократична държава, с демократични закони. И редно е така да останат. Защото, когато човек няма право да вземе решение, когато някой друг му налага решенията кое е правилно за него и кое не, тогава нещата излизат от демокрацията и навлизат в едно общество, което до преди 30 години се нарича тоталитарно”, заяви отец Евгений Янакиев.

Отец Евгений вярва, че ваксините не са безопасни.

„Родителите са тези, които знаят кое е добро и зло за детето. Аз преценявам така и не искам никой да ме съди. Всеки може да прецени друго. Ако искат да слагат и 100 ваксини на децата си. Никого не бих спрял, макар че съжалявам за това. Защото по някакъв начин това носи последствия върху децата”, допълни отец Евгений Янакиев.

В края на октомври Административният съд в Сливен реши, че рискът от зараза не може да ограничи правото на неимунизираното дете да посещава детска градина.

„...изложените в подкрепа на задължителната имунизация като условие за достъп до детска градина доводи за предпазване от заразни болести и епидемии, макар и съответни на нормативните изисквания, не следва да се приоритезират пред целта на държавата да създава подходящи условия за отглеждане и изграждане на психологически адаптирани, комуникативни и интелектуално и нравствено пълноценни индивиди”.

„При мен проблемът е основно чисто юридически. Доколкото медиците казват, че са прави, че е заради общото благо на хората и трябва да слагат ваксини, може би е така. Но когато аз имам мнение и имам някакви наблюдения, редно е това да бъде зачетено”, каза още отец Евгений.

4-годишният Стефан не е имунизиран срещу морбили, рубеола и заушка, заради алергия към яйчен белтък. Лекарска комисия го освобождава от ваксина.

„Винаги сме поставяли ваксините с голямо притеснение, откровен страх, много треперене, докато мине периодът на очаквана реакция евентуално. Слава Богу при нас реакции не е имало. Но мисля, че това е нещо, което трябва да се използва. Това са много страшни болести, за които превенцията е по-добра от лечението им”, смята Борислава Златанова.

Битката за Стефан и брат му Йордан започва години преди раждането им. Те са дълго чакани деца, които идват на бял свят твърде рано – два месеца преди термина.

„Гледката е много страшна. Защото неонатологиите са места, които са плашещи. Колкото надежда и вяра има там, толкова и страх, и сълзи, и притеснения”, сподели Борислава.

Стефан получава усложнения и преживява 2 животоспасяващи коремни операции. Остава в болница 6 месеца.

„Това е дете, което е преживяло много и организмът му не е съвсем здрав. И честно казано се притеснявам, ако някой наистина го зарази”, каза още Борислава Златанова.

Лекарите предупреждават, че имунната система на децата е незряла. Точно затова ваксините ги пазят.

„Колкото и да има аргументи – то е много малко, то е много незряло, къде сега ще го натоварвам – няма такова нещо. Колкото е по-незряло, толкова е по-уязимо”, обясни д-р Деница Даскалова.

Когато ваксинираните са поне 90% от населението, се изгражда така нареченият колективен имунитет. Той спира широкото разпространение на заразата, предпазва тези, които не са изградили добър имунитет и тези, които изобщо нямат ваксина.

„Това, което ние правим сега, ще рефлектира след 10-20-30 години. Ако ние създадем предпоставки да не сме си ваксинирали детето, неговото дете ще бъде изложено на сериозен риск. Защото ние ще създадем имунизационен дефицит в населението”, каза д-р Деница Даскалова.

Терминът „ваксина” е използван за първи път от бащата на революционното откритие Едуард Дженър. Произлиза от vacca – латинската дума за крава.

„Едуард Дженър е забелязал при болните от шарка краварки, които са доили кравите, че кравата също развива подобно заболяване, но в никакъв случай не е толкова остро”, обясни доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология в БАН.

Благодарение на откритието на английския лекар през 20-ти век едрата шарка е заличена от лицето на земята.

„Това е било изключително опустошаващо заболяване. Даже някои от така наречените чумни епидемии, хората са го наричали чума, доказано са били от едра шарка. Те са правили населението на Европа наполовина”, допълни доц. Андрей Чорбанов.

В началото обаче обществото гледало с недоверие. Във вестниците се появили карикатури на хора с кравешки глави.

„Тъй като отначало тя се е правила от заразени крави, мнението на част от хората е било, че там, където се поставя ваксината, после ще излязат различни кравешки органи – дали копита, дали рога, което показва, че начинът на мислене на хората не се е променил много”, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

През 1998 година екип от учени начело с английският лекар Андрю Уейкфилд публикува изследване, в което се твърди, че ваксината срещу морбили, рубеола и заушка може да предизвика аутизъм. Изводите от изследването по-късно са отхвърлени от науката, а Британският медицински съвет отнема завинаги лиценза на Уейкфийлд. Въпреки това колективният имунитет във Великобритания, а и в други страни в Европа значително спада.

„Последните ваксини са изключително подобрени и твърдо мога да кажа, че тези, които са заложени в задължителната програма за ваксинопрофилактика са абсолютно безвредни”, категоричен е доц. Андрей Чорбанов.

Отец Евгений от Сливен е сред тези, които не вярват.

„Самите медици по някакъв начин, някой е финансово заинтересован от това да се промотират ваксините и да се слагат, защото те струват пари”, смята отец Евгений.

Науката признава, че ваксините може да предизвикат нежелани реакции, в много редки случаи може да са сериозни.

„Има. Дори те да са 1 на 10 милиона или 1 на 50 милиона, има такива. Както има и за всички други препарати, които се ползват”, обясни д-р Ангел Кунчев.

Доц. Чорбанов обаче обяснява, че причината не е във ваксината, а в нашата уникална комбинация от гени.

„Ние сме изключително различни като възможност за реагиране на всичко. Не само на ваксини, но на заболявания, бактерии, на лекарствени средства, на храни. Тази индивидуалност, която е заложена в най-уникалното нещо за всеки човек, прави така, че ние да реагираме по различен начин”, каза още доц. Чорбанов.

Данни на Изпълнителната агенция по лекарствата показват, че от началото на годината е съобщено за 82 случая на нежелани реакции след поставяне на ваксини. През 2018 година те са били 103. Относителният им дял през годините е между 5 и 7%. Повечето случаи се определят като очаквани нежелани реакции. Всички са завършили с възстановяване.

В своята практика д-р Даскалова поставя между 200 и 300 ваксини всеки месец. Нежеланите реакции, които наблюдава са свързани със зачервяване, температура, неразположение.

„Има няколко казуса, които не издържаха през годините, че са предизвикани от ваксините. И се оформи друг тип проблем при тези деца”, обясни д-р Даскалова.

Често доверието в лекаря се оказва решаващо за поставяне на ваксината.

„Когато срещите с лекаря са чести, когато успяваме да обясним, имаме времето да обясним какво точно правят и е правилно, те ни слушат. После, когато децата порастват и по-рядко стигат до нашите кабинети, може би се повлияват от медиите, които четат или в интернет, това, което се налива непрекъснато там, абсолютно необосновано медицински”, допълни д-р Даскалова.

В практиката й се е случвало родители да я молят за бележка с невярно съдържание за прием в детската градина. Тя обаче казва, че това е нарушение не само на всички правила, но и на личните й разбирания.

Майката на Стефан и Йордан обаче знае за случаи на злоупотреба.

„Познавам хора, които чистосърдечно си го признават. Намирам го за безотговорно. Не само към тяхното дете, което мен не ме засяга, но те са безотговорни и към моите деца. Освен това мисля, че е престъпление на педиатрите, които го правят”, обясни д-р Борислава Златанова.

Занижаването на колективния имунитет доведе до две големи епидемии от морбили у нас.

През 2009 г. и 2010 година заболяха над 24 000 души, а 24 починаха. Почти 17 000 от заразени са били без имунизации или без данни за такива.

10 години по-късно в началото на 2019 г. отново избухна епидемия. Заболяват над 1000 души (1188), като значителна част от тях са без ваксина.

В този момент неимунизираният Стефан е в огнището на заразата.

„Тогава бяхме в провинцията, в Разлог, аз съм оттам. Епидемията беше там. Наистина ме беше страх”, разказа Борислава.

От години цяла Европа се бори със заразата.                               

През 2018 г. вирусът на морбили е заразил над 80 000 души (84 462). Само през първата половина на 2019 г. случаите са 90 000.

Откритие на млад български учен хвърля светлина за това как морбили ни атакува. Вирусът въздейства на две нива – изтрива имунната памет и ограничава способността й да разпознава нови инфекции. За да обясни по-образно откритието си Велислава Петрова сравнява имунната система с въвеждането на номера в мобилния телефон.

„По същия начин имунната ни система си запазва като история различните видове заболявания, които сме видели. Това, което вирусът на морбили прави е, че изтрива имунната ни памет. Т.е. изтрива всички тези номера, които сме си запазили в телефона си все едно и все едно сме си счупили екрана и способността ни да се обадим на нови хора и да наберем нов номер всъщност е ограничена”, разказа Велислава Петрова.

Механизмът, с който вирусът на морбили предизвиква имунната амнезия е като инфектира клетките на имунната система. Тялото ни разпознава, че те са инфектирани и започва да ги унищожава.

Учените обаче намират отражение и върху други имунни клетки, които не са отговорни за имунната памет, а такива, които могат да разпознават нови инфекции.

„Означава, че е много вероятно да има ефект на вируса върху костния ни мозък. Защото е доказвано при проучвания при животни, че вирусът на морбили може да инфектира костния ни мозък и то доста добре. Което в случая е доста пагубно. Защото костният мозък е отговорен за това да може да възстанови имунната система, тогава, когато сме загубили част от нея”, допълни Велислава Петрова.

Отец Евгений не е съгласен, че неимунизираните деца са заплаха за другите.

"Според мен се насажда психоза сред хората, че видите ли тези деца са опасни. След като детето е здраво, защо да е опасно. Ако едно дете се разболее, много ясно, че родителят няма да го пусне на училище и в детската градина, а ще си стои вкъщи”, каза отец Евгений.

Учени контрират – заразата е невидима.

„В много от случаите децата и хората изобщо са потенциални носители на заразни заболявания, без да имат видими клинични белези. В момента, в който прояви тежки симптоми, може да е заразил много хора”, обясни доц. Андрей Чорбанов.

Изследване на Европейската комисия показва, че ваксините спасяват 3 милиона души всяка година. Още милион и половина души могат да бъдат спасени, ако се подобри ваксинопрофилактиката.

Специалисти коментират, че решението на Сливенския административен съд е прецедент и в България, и в Европа. Регионалната здравна инспекция в Сливен и Здравното министерство ще обжалват решението.

„От медицинска гледна точка то е погрешно. То заплашва общественото здраве и ще има много тежки последици, ако се наложи”, категоричен е д-р Ангел Кунчев.

„Като юрист, който от години се занимава със здравеопазване, в първия момент не повярвах, че е възможно да бъде постановено такова решение, дори влязох да видя дали това не е някаква фалшива новина”, заяви Мария Шаркова, специалист по медицинско право.

„За мен това решение демонстрира явно непознаване на правните норми, на нормите, които касаят общественото здраве и явно непознаване на съдебната практика в тази посока”, допълни д-р Мария Петрова.

Специалисти коментират, че Върховният административен съд вече се е произнасял по подобен казус.

„А именно може ли да се ограничава достъпът до социални помощи на родители, които не са ваксинирали децата си. Тогава отново беше посочен този аргумент с информираното съгласие и с това, че никой не може да извършва интервенции, медицински, без да има информирано съгласие”, каза още д-р Мария Петрова.

През 2012 г. петчленен състав не отменя задължителните ваксини. Един от мотивите е опазване на общественото здраве.

„… да не бъде поставено в риск опазването на здравето на гражданите, която цел е национален приоритет, гарантиран от държавата и чрез осъществяване на надзор над заразните болести”.

„Обикновено мотивът на родителите е: Ние имаме право. Те изобщо не разбират смисъла на имунопрофилактиката чрез ваксинация”, смята д-р Мария Петрова.

Съдията от Сливенския административен съд по жалбата на отец Евгений отказа коментар.

„Войната не е спечелена. Има спечелена битка. Дали ще се спечели войната в това човек да има свобода да избира, много се надявам това да се случи. Защото ако оставим лекарите да диктуват положението, аз съм сигурен, че нещата ще излязат вън от контрол. Много са близко до мнението на д-р Менгеле”, заяви отец Евгений.

За семейството на Стефан и Йордан обаче възможността за потвърждение на решението предизвиква страх.

„След всичкото това нещо съм ужасена, че може, пази Боже, да се заразим с морбили. Не е безхаберие, то е егоизъм. Решавам, че ваксината е опасна, не искам да вкарвам това нещо в организма на детето ми. Оттук нататък какъв е рискът за детето на другите, не ме вълнува”, коментира Борислава Златанова.

Съдът ще бъде арбитър в този спор – чие право е по-голямо.