Забравени болести се завръщат заради разколебаното доверие към ваксините, сочат последните данни на Световната здравна организация.

Разколебаването в ползата от ваксините беше определено от организацията като една от десетте най-опасни заплахи за здравето през 2019 г.

Европейската комисия и СЗО обединяват сили, за да се борят с антиваксиналните послания. Целта е да се постигне по-голям обхват по света на ваксинацията срещу смъртоносни заболявания.

Проучване на „Уеллкъм Тръст” включва повече от 140 хил. души в над 140 държави. В него се наблюдава особено висок брой на европейци, които не вярват на ваксините. България не прави изключение. Най-високо доверие има в азиатските страни и Африка.

Снимка: btvnovinite.bgВ Европа цифрите са показателни. Около 50% в източната част и малко над 60% в западната част на Стария континент показват доверие във ваксинацията.

Снимка: btvnovinite.bg


Интерактивна статистика на сайта на „Би Би Си” показва, че 40% от българите вярват, че ваксините са безопасни, а 57% смятат, че те са ефективни. Най-висок е процентът, които смятат, че имунизациите са важни за децата – 71%.

От Столичната здравна инспекция предоставиха на bTV информация за броя на родителските откази от имунизации през тази година.

Снимка: btvnovinite.bg

Педиатрите в София са сигнализирали, че за 8 месеца 385 деца не са били ваксинирани. През 2018 г. на 545 деца не са поставени задължителните ваксини.  

Снимка: btvnovinite.bg

Световната тенденция влияе и на българите. Това посочи в студиото на „Тази сутрин” проф. Мира Кожухарова, бивш национален консултант по епидемиология. По думите ѝ у нас се засилва недоверието към ваксините. Тя допълни, че в Европейския съюз най-негативно е отношението в Полша, а България е на второ място.

Педиатърът д-р Захаринка Гочева заяви, че преди 5 години отказите на родители са се брояли на пръстите на едната ѝ ръка, сега са се увеличили двойно. Медикът добави, че трябва над 95% от децата да бъдат имунизирани, за да няма опасност от разпространение на заболявания.

Проф. Кожухарова посочи, че има тежки възможни последици при разболяване. Тя даде пример с морбили, като заяви, че дори след успешно лечение е възможно заболяването да доведе до неврологично усложнение след години.

По думите на д-р Гочева диагнозата аутизъм се поставя след 3-годишна възраст и не трябва ваксините да се обвиняват за заболяването, защото етимологията на болестта е неизвестна в световен мащаб.