497 са заразените с морбили българи от началото на годината до края на април срещу 13 случая за същия период на миналата година. Това е увеличение с близо 40 пъти и показва пробив във ваксинацията, каза в рубриката „Чети етикета” епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Морбили е може би най-заразната от заразните болести, а е ваксино-предотвратимо заболяване, уточни той. 

Ваксината срещу морбили се поставя два пъти – на бебетата на 13-месечна и на 12-годишна възраст на децата. „От критична важност е първата ваксинация на 13 месеца. Децата до 14- месечна възраст не трябва да се срещат с други деца и да се водят по курорти в чужбина, където го има това заболяване”, каза епидемиологът.

По данни на Световната здравна организация в световен мащаб близо 170 млн. деца са пропуснали първата ваксина срещу заразата в периода 2010 - 2017 г.

През първите три месеца на 2019 г. по света са регистрирани 110 хил. случая на морбили. Това представлява 300-процентно увеличение спрямо същия период на миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на УНИЦЕФ и Световната здравна организация броят на заразените продължава да расте в няколко европейски страни, сред които е и България. 

Експерти определиха ситуацията като „бомба със закъснител”. В Съединените щати потвърдените случаи от началото на годината са близо 700. Подобно нещо се случва за пръв път от 2000 г., когато страната обяви, че е елиминирала вируса.

Вижте повече във видеото!