Петър Божков Влаев – един от най-големите фалшификатори на културни ценности у нас, майстор. Четири месеца той престоя в ареста и от 15 януари е под домашен арест. Задържан е с още трима съучастници, сред които и агент на ДАНС.

Арестувани са от службите при опит да продадат антично съкровище за два милиона евро.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди половин година Прокуратурата ни забрани среща с главния обвиняем по делото – Петър Влаев.

Още тогава пред съда той заяви, че бижутата не са антично съкровище, а лично ги е произвел”, обясни гл. инсп. Емил Александров от ГДБОП.

„Всичко е изградено на човешката алчност, когато приключи всичко това, ще кандидатствам за Рекордите на Гинес”, казва Петър Влаев.

Едва ли сте очаквали фалшификатор на културни ценности да ви каже, че най-верните роби на Сатаната са парите, но това е мисъл на Петър Влаев, който прекара 4 месеца в ареста на Специализирания съд, обвинен в търговия с килограм и половина антични златни накити.

„Всичко това е някакъв цирк за някои, които подлъгаха министър-председателя и колегите му”, смята той.

За тази история може би нямаше да се разчуе, ако преди половин година премиерът Борисов не даде лично гласност на акцията.

„Боиле, ще се включиш с БОПА и с ДАНС и за утре, и с Младен се разберете, има едно златно съкровище, едни иманяри искаха да го вземат, там имаме и от ДАНС даже арестуван, така че да го видите със Специализираната прокуратура да го покажете на хората. Но е уникално”, каза тогава Бойко Борисов.

На грандиозна пресконференция полиция, Прокуратура, ДАНС, ГДБОП се похвалиха със заловено при опит да бъде продадено – антично съкровище.

„Не случайно тук има охрана, сделката е била за 2 млн. лв, за 2 млн. евро, 50 на сто намалих, това е доста сериозна сума, независимо колко струват, нямам основание да се съмнявам в автентичността”, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Аз искам да кандидатствам за Рекордите на Гинес. Няма такъв арест от 50 души на невъоръжен човек, на спокойно вървящ си по улицата. А същите тези хора знаеха, че пет години по-рано, ГДБОП знаеха, че в Хасковска област има изработено това, така и така снимки, всичко, и изведнъж решиха, че са антики и започна акция – над 50 души. Няма такава акция, няма такова продължително претърсване като това, което е направено при мен, 7 дни и 6 нощи”, разказа Петър Влаев.

Снимка: Ладислав Цветков

Според учените заловеното съкровище е от 4-ти век преди новата ера.

„На този етап нямаме основания да се съмняваме в автентичността на тези предмети, които са изложени пред вас и ако са автентични, са изключително ценни”, заяви тогава зам.-директорът на АИМ на БАН доц. Христо Попов.

„Касае се за опит за търговия с културни исторически ценности. Към този момент има изготвени експертни справки на вещите, които сочат, че те представляват културноисторическа ценност. Към този момент е извършено лабораторно изследване и от БАН нямат основание да се съмняват в това, че са антични”, категоричен беше Гешев.

Експертизата на златните накити продължава и в момента.

„В конкретния случай е процедирано в условията на неотложност и това е наложило в тридневен срок да се извършат действия, които се нуждаят от повече време. Бюрократичният подход, не нови резултати. Да, коствало е много на ГДБОП”. 

„Досъдебното производство е образувано на 8 октомври срещу опит за държане, отчуждаване и трафик на вещи, имащи белег на движими културни ценности”, каза наблюдаващият прокурор Сийка Милева.

На Влаев са повдигнати допълнителни обвинения за три бидона с накити, изровени от двора на къщата при последвалите обиски, както и за укритите металодетектори.

Каква е версията на Влаев за случилото се? Според него служителят на ДАНС, с когото бяха арестувани заедно, е подставено лице:

„Мой приятел, с когото съм израснал, от ДАНС човек, ми каза – така и така, има някой, на който можем да продадем някакво злато, има преводач, така и така, дойде подставено лице от ДАНС – искам да видя, искам да снимам, по принцип аз ги продавам 100 лева на грам, продавачът ми каза – аз не мога да кажа толкова ниска цена – ще кажа по 500 лева на грам, за да станат нещата, за да раздели някакви си пари”, спомня си фалшификаторът Петър Влаев.

С групата е задържан и преводач от турски, защото мнимият купувач е от Турция. Според Влаев именно преводачът предлага и се намесва в определянето на цената. 


На следващия ден се състои и срещата с купувача. 

„След като се срещнах с хората и се видяхме на следващия ден, те ми казаха ще донесем пари, ще видиш парите, парите, които донесоха, бяха милион и 900 лева. Говоря в лева. Беше българин от ДАНС, който говореше турски и беше внедрен. Те се опитват да хванат човек, който продава антики, а вашият връстник – той просто се опитва да ме насочи към човек, който иска да купи – той искаше да го види, да не са фалшиви парите и аз затова държах парите да са левове – пристига  подставеното лице с милион и 900 лева, а по новините говорят за някакви 2 милиона евро само за венеца… едни лъжи.

Пристига с милион и 900 лева подставеното лице. Нещата са на грам... едни лъжи и като питам адвоката защо така лъжат по телевизията и той казва – колко хора си ангажирал – 50 полицая. Не казвам, че са малко, но говорим за килограм и половина злато”.

Петър Влаев определя себе си като автор и имитатор, и голям почитател на античното изкуство.

– Вие ли изработихте венеца?

– Да, абсолютно. Финансите са мои, материалите са мои, всичко, което съм измислил като матрици са мои, единствено ми е помагал човек, който заваря по-добре от мен, не допуска грешки, аз съм изработвал част от нещата, той други – със заварки са нещата – не са занитвани, не.

Снимка: Ладислав Цветков

Това са измислени неща, този венец съм го направил по принцип от една жива клонка. По пътя за Стара Загора съм откъснал една дъбова клонка и съм я направил едно към едно – с жълъдите към нея ,едно към едно, това е моя измислица, както и грифоните – те са едни, персийски стил, аз прекалено много се интересувам от грифони – това е митично създание между земята и небето”, разказа Петър Влаев.

В момента всички останали арестувани от групата са пуснати на свобода, дори служителят на ДАНС Недко Добчев.

– Загубих много като финанси, имам откраднати неща.

– Какво Ви е изчезнало?
– Финанси, които не мога да кажа, скулптори от домовете, откраднати неща, бижута. Иззети са ми 2000 неща – 1740 бронзови фигури, злато, сребро.

Във второто претърсване намериха маслинов венец, но те вече не могат да ги обявят, защото знаят, че аз съм ги правил, много по-красив венец, бижута, но те вече не ги показват, защото знаят, че са ментета и че аз съм ги правил.

Моята лична сребърната чашка, дето си пия, ми я взеха. Тя блести, чисто нова. Това са хора, които са облечени  с власт и правят каквото си искат. Те за два месеца промениха закона заради мен”.

Петър Влаев ни разказва за професията си. Не се обижда, ако го наричат фалшификатор. Предпочита автор и имитатор. Самоук е.

Показва ни последните и единствени спасени матрици за отливане на листата на златните венци и матрицата на грифончетата от гривните.

„Никакъв, аз съм самоук, в България има двайсетина хора, които се занимават с имитация на антични предмети. Аз съм от тия, които могат да направят един предмет да изглежда от една година на 10 хиляди години. Знам по какъв метод да го състаря и да го направя.

Има си специална наука, която е пасификация на металите и за начин за състаряване, за счупване на кристалната решетка, за курозия…Това е грифонът, който е на гривните, това е персийски стил, това е гръцки грифон, но него не съм го ползвал. Това е отливка, не е направена на матрица.

Това е матрица, аз работя със златна ламаринка, това са крачетата, крилата, това са крилата на самия грифон. Това са малки грифончета, това са крака, които държат даден съд. Няма никаква философия, просто трябва да знаеш как да го направиш, по какъв начин, това са гривните.

Аз още на момента на шефа на ГДБОП му казах – абе, човек, матриците са при мен, всичко е при мен. Викам, дайте да Ви ги покажа и само ги наложете. Само ги поставете и вижте, че съвпадат – човка, око, ноздри, език, всичко едно към едно съвпада, тук не може да има разлики, това е прецизно направена матрица и всичко е прецизно. Той ми казва – не, ние сме сигурни, че нещата са антични. Е, как ще са антични, като аз ги правя. Ние трябва да направим акция трябва да те занулим. Теб ще те съди Специализиран съд. 

Абе, хора, тези неща съм ги правил нарочно като съм използвал кадмий в припоя. Вижте. То и на времето е имало кадмий, а Менделеев не го е бил подредил в таблицата. Казвам им – това съм го купувал от Пловдив от сумаха на лента, четири лева струва лентата. Идете на бюрото в  къщата ми и ще видите къде съм заварявал. Това са матриците за венците. Едната ми е за маслиновия венец, за нея си бях купил специално маслиново дърво. Всяка гънка, всяка пора, имам три матрици на листата, те, за да направят обиска и да ме арестуват, трябва да са антични нещата.

На 20-ия ден дадох пълни обяснения как се произвежда, как се състарява, моята професия е да състарявам, казвам на златаря къде са му грешките. След като ги направи, аз ги поправям, моята сила е в ретуша. В обработката на метала след като е заварен, в състаряването и в боядисването, в докарването да изглежда на 5 хиляди години”, обясни Петър Влаев.

Ако експертите бяха гледали внимателно забавното филмче "Астерикс на олимпийските игри", може би още през октомври миналата година щяха да се досетят, че фалшификаторът от Симеоновград се шегува.

Цената, на която предметите попадат у колекционерите се формира на няколко етапа. Производителят иска най- ниска цена – дава ги на 100 лева на грам. Прекупвачът обаче може да е продал петкратно по-скъпо репликите.

Напълно реалистично е състарени млади произведения на изкуството да попаднат като антични в чужди колекции и музеи.

„Аз съм ги продавал на безценица, за да мога да направя изложба, но съм продавал неща на хора на безценица, които са се облагодетелствали от мен и са продавали на диви цени, като ги видя после къде са качени и на каква цена са, направени, направо не мога да повярвам. Стигат и в музеите, има и в НИМ, и много професии в книгите описват, в книгите си е – така е намерено и така, но най-лошо е, когато развалиш кефа на другия и му кажеш това не е така, това е илюзия. И затова съм оставил нещата да бъдат така, щастието е човек да се радва на нещата. Човек се радва не защото е 500 грама, а че е на 5000 години и че царете са го ползвали като символ на небето и земята”.

Арестът проваля изключително важна за Петър медицинска операция, която могат да направят само трима специалисти в страната– за пластика и изграждане на уретрата.

Докато е под домашен арест, Петър разчита на разрешение от прокурора, за да отиде на изследвания и операция.

– Защо не Ви разрешават, защото ще избягате ли?
– Това е единственият съд, в който нещата не се случват. Там те арестуват, лежиш при усилено строг режим и през това време търсят доказателства по самото дело, дали си на пробация, ти си ги лежиш като поп, нямаш никакво право на здравни, за да се случи или трябва да извикаш Бърза помощ, или нещо, виждал съм хора, които пикаят кръв в буркани и така стоят по арестите. Най-много, за което съжалявам, е отнемането на здравните ми права, а за всичко това се знаеше, просто наказателна операция”.

Снимка: Ладислав Цветков

Докато стои сам вкъщи под домашен арест, Петър Влаев има две мечти. Първата – да си върне здравето. От Прокуратурата обясниха, че няма да попречат по никакъв начин на лечението му. Другата му мечта на 50-тата си годишнина, точно след година, да направи голяма изложба с всичко изработено от него.