Екипът ни получи сигнал и кадри за нелегални залози от кучешки боеве с лаконичното обяснение, че това не е нито първата, нито последната битка, организирана от същите хора.

Човекът, проговорил за състезанията, твърди, че е от организация за защита на животните и настоява за анонимност. Притеснява се от отмъщението на организаторите, чиято страст по залозите може да се окаже не само болезнена, но и смъртоносна за него.

„От София съм. Знам за клипа, че доста често човекът, който ги дърпа тия кучета в клипа – организира такива неща. През 2-3-4 месеца ходят, купуват кучета от разни места. И така. Това цялото нещо се случва сред горите. Конкретно това е край Самоков и Ихтиман“, каза източникът ни, пожелал анонимност.

И колко хора участват в тези боеве?

30-40 човека, от които има 10-15 кучета.

“Аз лично виждам поне две престъпления в този клип и най-вероятно – редица други закононарушения. От една страна – животните са с копирани или с изрязани уши и опашка, което е забранено от нашето законодателство и се счита за трайно увреждане на животните. Т. е – попада под ударите на НК. Но това е по-малкият проблем. По-големият проблем е, че става въпрос за организиране на боеве с животни, което се наказва от НК и наказанието може да е до 5 години при определени случаи“, обясни експертът Явор Гечев.

На кадрите ясно личи специално издигнатата арена в гората. Мястото не е известно, не е ясно кога е заснет и клипът. Участниците строят ринга специално за състезанията.

След боевете буквално за минути разчистват района и заличават следите, разказва нашият източник: „Средно азиатски овчарки са това. Те са стадни животни и не се използват за боеве. Само че в България и в Русия ги използват за боеве и зверства над тях.“

„В този случай категорично става дума за бой. За бой от хора, които го организират, за да има бой. Това не е случаен бой, не е случайно да са се сбили животните. Животните целенасочено са вкарани в заградено пространство така, че да не могат да избягат“, каза още Гечев.

Кучетата са специално селектирани за бойци. Обучавани са за шампиони на ринга със силови упражнения. Това твърди нашият източник. Тренирани са за издръжливост, но е видно, че нямат достатъчно опит. Нито нужната доза агресия за отбраната публика.

„Интересното е, че в началото въобще не проявяват агресия едно към друго, знаят как проявяват някакъв интерес да се сбият, но хората знаят как да ги насъскат, знаят как да ги накарат да се сбият, така че – в края на клипа виждаме, че те наистина се сбиват зловещо“, коментира експертът.

Той обърна внимание и на още детайли в клипа: „Това е най-елементарна екипировка, за да могат да се разтървават животните. Т. е – колани, с които да могат да се вържат, за да се дърпат в двете противоположни посоки, клинове, с които да им се отвори захапката, когато са се вклинили здраво едно за друго….“

В подобни битки според човека, изпратил ни клиповете, залозите могат да стигнат до петцифрени суми. Поне такива са възможностите на участниците и публиката в този незаконен турнир.

По колко се залага в такива боеве?

Ами от 1 лев, до 20 хиляди залагат.

Конкретно в този бой какъв е залогът?

В този бой мисля, че е 10 хиляди лева. Така ми казаха, 10 хиляди.

И хората на арената, и зрителите са в бизнеса с кучешки боеве от години, разкрива още нашият източник.

Организаторът е Георги Николов от Самоков, по прякор Магьосника.

Другите?

Другите не се виждат. Но те са една общност и всички са си една общност и добре се знаят.

Откога се знаят тези хора конкретно с незаконни боеве?

Мисля, че информацията е, че поне от 10 години се занимават с такова нещо.

Не успяхме да идентифицираме всички участници в клипа. Георги Николов, по справка от наш източник, е осъждан за акцизни стоки и телесна повреда. Има криминална регистрация за наркотици. Не го открихме в дома му, но се свързахме с него по телефона. Той категорично отрече, че организира нелегални боеве.

„Абсурд! Какви са тия работи? Как ще се занимавам с незаконни боеве? Аз обичам кучетата си и ги гледам по прекрасен начин. Никога не бих позволил моите кучета да участват в боеве. Не мога да си помисля това нещо“, каза Георги Николов.

Ние разполагаме с клип, на който сте заснет в такъв нелегален бой. Фигурирате в кадрите на този клип.

Не знам. Може някакъв монтаж да е. Може да е друго лице. Няма как да се случи. Моите кучета със съвсем друга цел се отглеждат, не давам да падне и косъм от главата им.

От профила на Николов в социалните мрежи става ясно, че често пътува с кучетата си на изложби, определя ги като шампиони и се хвали с победите им.

Според експерти напоследък у нас именно кучета от породата средноазиатска овчарка или така наречения алабай се използват в незаконните боеве с кучета.

„Това са от източните породи, които са много модерни напоследък за боеве. Като че ли попремина модата на питбулите, на американските териери и като че ли хората, които се занимават с организиране на боеве с кучета, преминаха към тези източни породи, които са по-силни. Не мога да кажа, че са по-издръжливи, но може би е по-зрелищна битката между тях“, обясни Явор Гечев, експерт.

Това ли е причината да се сменят породите в нелегалните боеве?

Бих казал, че е по-скоро въпрос на мода.

Средноазиатската овчарка е една от най-старите породи в света, твърди Александър Илиев, който се занимава с обучение на кучета от години.

„Това е порода, която е селекционирана за охрана на стадата от хищници, не от хора. От вълци и мечки. И поради тази причина средноазиатската овчарка е малко по-агресивна от други породи, особено мъжките. Именно затова тези кучета се обучават малко по-трудно. При тях няма такава селекция за послушание – като при други породи примерно – немска овчарка, лабрадор….“, споделя Александър Илиев.

Обучението им трябва да започва отрано - между четвъртия и седмия месец.

„Абсолютно задължителна е тренировката на тези кучета. Защото те са много силни и огромни. Мъжките достигат до 90-100 кг“, обясни Илиев.

Според него тези кучета могат да станат отлични пазачи. Като Кара, която е на 10 месеца и вече е минала първите си уроци.

„Кучето може да има инстинкт. Все пак това е животно. Но всяко едно животно има инстинкт за самосъхранение. И съответно реагира по различен начин. И човекът е така – той също има инстинкт и реагира по различен начин. А кучето е – както го научиш. Както е научено, така реагира“, споделя Мария Бекярска.

Не си представя Кара да участва в боеве.

„Не, абсолютно. Това куче има нужда да бъде погалено. Това куче има нужда да бъде похвалено. Като всяко едно живо същество. Но не мога да си я представя в такава ситуация“, казва Мария.

В центровете алабаите се учат на подчинение към стопанина, за да бъдат любимци, помощници и пазачи. Да се ползват за боеве е не само недопустимо, но и преследвано от закона. Има обаче и кучета, чиито стопани специално ги селектират и ги обучават за шампиони или гранд шампиони на ринга. Затова и съдбата им, и уроците им са изключително жестоки.

Тренират ли ги предварително?

Ами, да. Тренират ги по месец или два да дърпат тежести и да тичат, за да са по-издръжливи. Бият им химия.

Кога се решава ,че едно куче е готово да стане боец.

Ами, собственикът решава. Виждате – на клипа – доста насърчават, и да не искат ги карат да се бият.

Любителите на кървавите турнири не са случайни хора, твърди експертът Явор Гечев. Според него най-доброто алиби за организаторите на нелегалните боеве е, че участват в изложби.

„То оправданието винаги е едно и също. Че става въпрос за изложба, на която са се събрали. Че две от животните са се сбили например, за което, разбира се, те си носят вината, но нищо организирано няма в това нещо. И че в крайна сметка това е частно събитие и външни хора затова не се допускат. В някои случаи има оправдание, че става въпрос за някакъв тип състезание между животните, което не включва бой. Например състезание за физическа издръжливост, бързина… но обикновено това са. Те не са много изобретателни в намирането на оправдания. Най-малкото, защото това нещо е доказано, че работи. Няма нужда да измислят нови оправдания“, казва Гечев.

Подобни нелегални боеве се разследват изключително трудно. За да се докаже вината на участниците и на организатора, са нужни показания на хора отвътре или арест по време на истинска битка.

„Те са престъпления, в които участва така наречената организирана престъпна група. Това са хора, които знаят как да се пазят от органите на реда, които най-вероятно имат и съответната протекция на местно ниво. Много добре знаят как да си подберат терена, на който да се случат боевете, знаят как да бъдат предупредени, слагат си охрана на подстъпите към съответния район“, обясни още експертът.

Защо го правят? Заради парите или има и нещо като тръпка у тях?

Според мен е тръпката, адреналинът сигурно. Но според мен това е отвратително. Което куче победи, се взима. А другото се маха. Другото се прибира и се гледа като цар, казва анонимният ни източник.

Докога?

До следващия бой. Но ако тогава загуби, се маха.

Какво значи маха се?

Ми, махат го , просто го оставят на произвола на съдбата.

„Обикновено участниците вътре са с някакво криминално минало, известни са на полицията, така че не биха искали да се замесват в това нещо. От друга страна винаги има възможност за вендета, ако се разбере кой е подал информацията. И не на последно място, външни лица много трудно влизат в този кръг от хора, защото там се влиза само с препоръки, референции, сериозни проверки. А и организаторите са много опитни и много добре знаят как да направят така, че да няма случайни хора, които да присъстват“, казва още експертът Явор Гечев.

У нас до момента няма ефективни присъди за организатори на нелегални кучешки боеве. В Пловдив баща и син получиха по две години условно, след като полицията ги задържа по време на битка през 2016-та.

Миналата година разследващи влязоха в изоставен пионерски лагер, в гората край Ихтиман по сигнал за организирани боеве. На мястото завариха  две арени и задържаха 58 души за 24 часа. 9 кучета бяха открити в колите на посетителите, вероятно използвани само за спаринг. Истинските кучета бойци така и не бяха намерени, а досъдебното производство по случая все още  не е приключило. Арести, полицейски и прокурорски проверки за нелегално организирани битки има още в Русе, Шумен, Варна и Перник. Експерти твърдят, че бизнесът с нелегалните боеве у нас е стигнал до застрашителни размери и в повечето случаи е безнаказан.