Тази година на 29 октомври интернет ще навърши 50 години. С известно закъснение – ползите, вредите и ефектите от него бяха открити и у нас. За много политици, кметове и търсачи на слава той се превърна в истинско оръжие.

За последната една година делата за обида и клевета в интернет и в социалните мрежи се увеличиха лавинообразно. Да се съдиш за думи в мрежата вече е нещо като мода, а ако нямаш поне по няколко висящи дела пред съда – явно не си достатъчно активен политик и общественик. Понякога делата са смешни, друг път – сериозни. Примерите с провинциален характер могат да те разплачат. Обикновено – от смях.

Снимка: btvnovinite.bg


Село Забърдо е една от жертвите на съдебната система у нас. Населеното място с холивудски надпис се развива чудесно, а потърпевш засега е само кметът. Валентин Черпоков е на поста 6 мандата или 22 години – от 1996 г. Паднал е в капана на собствения си остър език.

Преди две години Черпоков публично обидил кметицата на съседния град – Чепеларе. Нарекъл я лъжкиня и предположил, че има нужда от психиатрична помощ. След дълга съдебна битка, кметицата Славка Чакърова го осъдила за 1000 лв., което Черпоков приема, макар и тежко. 

„Да знаят хората, ако кажат, че кметът лъже, кметът после получава притеснения, започва да не може да яде, не може да пие, не може да играе хора. Просто голямо притеснение, ако кажеш на кмет, че лъже. Ако кажеш, че краде – ще иска да те вкара в затвора, така че кметът не лъже и не краде!”, каза Валентин Черпоков, кмет на Забърдо.

– Вие не сте бил много деликатен и сте казали на кметицата на Чепеларе, че е лъжкиня.

„Да, защото аз съм от много години кмет и знам, че тук при нас животът е суров. Тук с хората всичко можеш да направиш, но не и да ги лъжеш. Можеш да го набиеш и каквото искаш да направиш, но не трябва да ги лъжеш. Казах ѝ, че лъже госпожата, тя много се обиди, разстрои се и заведе дело срещу мен, отслабна, докара шест свидетели. Те казаха, че не може да яде и пие – отслабва...”, допълни Черпоков.

Снимка: btvnovinite.bg

За какво обаче е скандалът – оказва се, че докато бълва туристически атракции, селото няма достатъчно широко гробище.

„Ставаше въпрос за гробищата и за 70 хил. лв., но не се изпълнява. Това ми съсипва селото, това са човешки нужди, имаме 20 души, няма къде да ги слагаме”, посочи Черпоков. Естествено, обидената кметица Славка Чакърова има съвсем друга версия. Според нея, тя назначила екскурзовод и служител в местността „Чудните мостове”, а те изобщо не работели по специалността си.

„Които в последствие се оказа, че не са си изпълнявали задълженията по длъжностните характеристики, а са работили нелегално на караваната на въпросния кмет и са правили палачинки и са продавали кафе. Направих разследвания и този туристически център беше временно затворен. Да, смешно ви е, но на мен ми се плаче!”, посочи кметицата на Чепеларе Славка Чакърова.

Снимка: btvnovinite.bg


„Създаде се напрежение и г-н Черпоков на няколко пъти ме обиди, с псувни, срамно е да ги кажа.Той позволи да изразява мнение, че трябва да отида на психиатър. Нещата ескалираха и аз като човек имам права”, допълни кметицата на Чепеларе.

Така Чакърова съдила Черпоков. Но, докато тя водела своята битка, дъщерята на кмета Росица Черпокова успяла да осъди нея. Също за обида, също за 1000 лв. За думите, че е избрана за председател на Общинския съвет в Чепеларе по „втория начин”.

„Че аз съм станала председател на Общинския съвет със задкулисни сделки и плащане под масата. Думите бяха изречени 2017 г., аз не я съдих веднага, но мислех, че ще се извини. Не получих извинение и затова го заведох, не се извини. Аз не искам уважение към мен, а към институцията председател на Общинския съвет”, каза Росица Черпокова, председател на Общинския съвет в Чепеларе.

„Аз не мисля, че съм я обидила, аз изразих мнение на гражданите как стана председател на Общинския съвет. Сега съм си понесла заслуженото, не е трябвало пред хора”, коментира Славка Чакърова.

Снимка: btvnovinite.bg


И докато се съдят за обида, пълнят социалните мрежи и първите страници на вестниците, в Чепеларе са сезирали и прокуратурата с твърдение за финансови злоупотреби на кметицата и липсващи средства по различни европрограми. Засега обаче резултат от проверките няма а АДФИ дори им е написала писмо, че не попадат в техните приоритети.

И докато за Забърдо и делата му никой не е и чувал, един град успя да се превърне за нула време в столица на интернет присъдите и заплахите за завеждане на дела.
Тон даде кметът на Стара Загора, Живко Тодоров, който се обиди на думата смешник. Заведе няколко дела, но после размисли и си оттегли молбите.

„Всъщност не е заради думата „смешник”, а според мен заради поредица от атаки от мои политически опоненти, дори днес има фалшива новина за мен. Пише, че съм блудствал с малолетна и съм бил прикрит от властите, което е грозно и гнусно. Но да, може би съм си изпуснал нервите, завеждайки тези дела”, заяви Живко Тодоров, кмет на Стара Загора.

Проблемът на кмета идва от една „Фейсбук” група – „Истината за Стара Загора”, където се вихрят страстите на над 40 хил. души от града. Когато създал групата преди пет години, Йордан Йорданов дори не подозирал в какъв мощен инструмент за влияние ще се превърне тя. И как гневът на старозагорци срещу кмета от многото дълги ремонти – ще се отприщи точно там.

„Лицето, което е нарекло г-н Тодоров „смешник” е искало да каже, че няколко пъти са давани срокове за тези ремонти и те не са приключвали, и вероятно на момчето му се е сторило смешно това нещо”, коментира Йордан Йорданов, създател на „Истината за Стара Загора”.

Снимка: btvnovinite.bg


На самия Йорданов обаче изобщо не му е смешно. Защото революцията често изяжда собствените си деца. „Самият начин на общуване във „Фейсбук” включва обиди и клевети към мен като администратор или от мои опоненти. Понякога се обиждат, затова се съдим често, защото често ме обиждат. Аз съм водил няколко дела, срещу мен също, но по-малко, спечелил съм почти всички. Аз най-често се съдя с общинския съветник Янко Янков. Аз съм го осъдил многократно, Той мен също”, допълни Йорданов.

„Че има незаконна барака в центъра на Стара Загора, той по принцип се занимава и с лихварска дейност, има заложна къща на пазара”, е мнението по казуса на Янко Янков,
общински съветник от Стара Загора.

Снимка: btvnovinite.bg


Общинският съветник Янко Янков не просто не го крие, но дори се гордее с факта, че е първият осъден в България за обида и клевета във „Фейсбук”. „Смело мога да кажа, че ние прокарахме практика в Стара Загора за делата по „Фейсбук” за обида и клевета. Първото дело беше срещу мен, че съм казал във „Фейсбук”, че един човек е отсякъл едно дърво. За мое най-голямо съжаление съдът ме осъди и съответно аз съм първият в България, осъден по „Фейсбук” за тази моя реплика. И аз почнах да водя дела срещу хора, които мен ме обиждат. Имам три спечелени дела и водя още две. Групата „Истината за Стара Загора”, аз съм го осъдил, той не спира с клеветата и обидата. Постоянни обвинения, че съм „шут”, „престъпник” и дължа пари – плати ми 4 хил. лв.

В групата на съдещите се влиза и този интернет инфлуенсър. Той пък се гордее с факта, че може да създаде и менажира с лекота всеки скандал в социалните мрежи. Илиян Илиев твърди, че е първият ищец, осъдил някого заради „Фейсбук” обида и клевета. Но претендира и за титлата първият осъден заради мрежата. Съдебната му сага отново е с Янко Янков.

Снимка: btvnovinite.bg


„Аз се занимавам със създаването на скандали и регулирането им. Не е трудно, чрез гъделичкане на его и всеки може да е най-велик и най-лош. Лесно се създават скандали и регулират. При това ниво на граматика, не е никак трудно. През 2013 г. за клевета аз бях ищец и осъдих местен политик. Месец след това той ме осъди и така аз съм първия осъден и осъдил”, коментира Илиян Илиев, собственик на информационна агенция.

Всъщност, това е човекът, осъдил Янков заради изсичането на дървото. Самият Илиев обаче е използвал доста по-трудни за приемане думи. И затова е бил осъден. „Думата беше „посран”. Разпускането на страсти в интернет достигна до такива висоти, че стана неприятно да четеш квалификации, обиди, за да стигнем до тази висота с кмета, когато комедия „Дел арте” стана трагедия „Дел арте”, допълни Илиев.

Снимка: btvnovinite.bg


Илиев казва още, че клеветата е по-скъпа от обидата от гледна точка на съда. За клевета са му присъдили лв., а той е трябвало да плати за обидата само 300 лв.

Съдебната практика да се съди за обида и клевета във „Фейсбук” засяга не само политиците, но и журналистите. В Бургас твърдят, че много хора ползват този тип процеси, като основен източник на доходи и ги съдят за десетки хиляди левове, представяйки само показания на двама свидетели.

Журналистите твърдят още, че заради подобни практики, медийната среда се е влошила неимоверно. Катя Касабова споделя, че е рекордьор – и по заведени, и по спечелени дела.

Снимка: btvnovinite.bg


„В повечето случаи заведените дела са тенденциозни и не са от хора, които реално са били засегнати, обидени и накърнени. Сред регионалните медии все още е силно феодалното право. Нас ни съдят и хора, които са били на високи държавни постове”, допълни Катя Касабова, главен редактор на бургаски сайт.

Например – бившата шефка на Дирекцията по безопасност на храните Даниела Кепекова. В момента тя е безработна, след отстраняването ѝ от длъжност. Съди въпросния сайт за 20 хил. лв.

„Във връзка с публикувани неверни неща, че като съм била директор съм осъществила пътувания до Дубай и съм придобила апартаменти”, посочи  д-р Даниела Кепекова, бивш директор.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен дела от такъв характер, бургаските медии имат още един общ и голям проблем Петър Низамов - Перата. Съди ги за дописки за инцидент от 2012 г., когато охранител в дискотека е пребит от група мъже.

„Г-н Низамов, лежейки в ареста, в един момент се оказа невинен, възможно е вече да съди и прокуратурата в Страсбург, започна да съди всички нас. Човекът е безработен и с общ доход от 508 лв.”, посочи Касабова.

Низамов съди още няколко медии в Бургас. За същите събития от от 2012 г. „Съди ни за една публикация, която дори той самият не можа да докаже, че е в нашия сайт, защото показа един лист, без индикация на сайт, автор. Той твърди, че заради тази публикация е спрял бизнеса на майка му, почти е фалирала, той е спрял да учи, защото е загубил вяра в правото, приятелката му го е изоставила, получил е ларингит, имал ортикария и го лекували с „Диазепам”, каза Екатерина Капрова, управител на бургаски сайт.

Съюза на журналистите в града също е в тревога от съдебната практика. „Живеем в правова държава, но не можем да пренебрегнем факта, че става дума за нещо като тенденция и се засяга свободата на словото”, посочи Десислава Георгиева, председател на СБЖ – Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg


Според адвокатите и експертите обаче, трябва да се отчита, че по закон и европейска практика, политиците се ползват с по-малка защита. А според кмета на Забърдо, делата ще минат, но трябва да се мисли за бъдещето. Построил е специална юрта, където младите да се срещат и да определят пола на бъдещото си бебе.

И докато на 29 октомври интернет празнува своя 50 годишен юбилей, по същото време у нас –ще са приключили местните избори. Които са и най-вероятната причина за повечето войни в мрежата.