Журналисти от регионални медии в Бургас излязоха на протест пред съдебната палата в града. Причината са две присъди, които са получили миналата седмица две от регионалните медии по дела, заведени от Петър Низамов – Перата.

Лице с 14 криминални регистрации и 3 присъди към онзи момент „почувствал душевен дискомфорт” от определението „бияч”, пише в мотивите на съда.

И по двете дела съдия е Калин Кунчев. Представители на осъдените медии твърдят, че в материалите, заради които Перата ги съди, са цитирали прессъобщения на полицията и прокуратурата.

Преди повече от 5 години електронната медия, в която работи Боряна Тенчева, публикува новина за побой в дискотека. Години по-късно един от посочените като извършител и вече оправдан, изпитал "душевен дискомфорт" и се почувствал оклеветен.    

"Неговите претенции са за думата "бияч". Само че към този момент има обвинителен акт, в който пише, че той е извършил побой. Извършител на побой ние с каква друга дума може да го наречем?! И освен това, това не е целенасочено опозоряване на някого, той не е стоял в къщи да решава задачи или да учи за изпит, той наистина е бил в ареста, наистина е бил обвиняем", каза тя.

Станалият известен като „ловец на мигранти” Петър Низамов – Перата осъжда две медии да му платят обезщетение. Води дела и срещу други, без да плаща държавна такса, с декларация за имущественото си състояние, от която съдът прави преценка за освобождаването му от такава.

"Решението на съдия Кунчев отваря вратите на всеки криминално проявен към даден момент да съди и осъжда медии", допълни Тенчева.

"Съдия Кунчев застана на страната на престъпността, уважаеми членове на Висшия съдебен съвет. Утре ние трябва да започнем да пишем така: "Снощи в Бургас се случи едно нещо с едни хора на едно място!", казаха журналистите.

Съдия Калин Кунчев отказа коментар. В мотивите за решенията му, изпратени от Районния съд - Бургас, се пояснява, че "бияч" е клеветническо твърдение и засяга честта и достойнството на ищеца, както и презумпцията за невиновност.     

Висшият съдебен съвет да се самосезира и да провери как точно се провеждаха делата, настояват всички бургаски журналисти в декларация до главния прокурор и редица институции.