Митниците у нас са създадени през юли 1879 година. Или иначе казано преди точно 145 години. На снимка е от 30-е години на миналия век показва митническия пункт „Капитан Андреево“. Днес той е най-големият шосеен пункт в Европа. И втори по големина в света.  

Снимка: bTV

„Тенденцията на ръст в обработката на превозни средства, показва че през 2026 г.митгнически пунктът ще бъде най-големият шосеен пункт в света. Като изпревари този между САЩ и Мексико. Също така и локацията на пункта е такава, че той седи на древния път, наричан Виа диагоналис. Това е входната врата на Европа, която свързва Изтока и Запада, Азия и Европа“, обясни Георги Господинов – началник Митнически пункт „Капитан Андреево“.

За миналата година там са обработени над 1 милион товарни автомобила. 

„Умело правят тайници. Обикновено там ги използват за контрабанда на валута, на акцизни стоки, може и оръжия и наркотици. Винаги има възможност да се пропусне нещо, но почти винаги се вижда съмнителни зони, които се маркират и се насочват към физическа проверка“, казва Ивана Вакова – сектор „Рентгенови системи“.

 

Тези, които опитват да прекарват в повечето случаи са турски шофьори. България не е рискова т.е. минават транзит – и продължават нагоре към Европа.

Снимка: bTV

Освен техника има и кучета. Те минават през специални обучения. Отговарят на команди и  долавят мирис. Един от четириногите митнически служители е 3-годишният Крум.

„Миналата година август месец откри 6 кг хашиш и половин кокаин. Сега направихме демонстрация. Когато стигне до съмнителна стока, застива на едно място. Това му е маркировката. Нарича се пасивно маркиране“, казва инспектор Филип Тодоров.

Снимка: bTV

Фалшивите стоки като шапка, която е имитация на световна марка, е най-често откриваният артикул на „Капитан Андреево“. Само за първите 5 месеца на тази година са открити 800 000 такива фалшиви стоки.

Залавянето на фалшиви маркови стоки отнема най-много време на българските митничари.

„Капитан Андреево“ е на второ място в света по откриването на фалшиви стоки, гласи статистиката на маркопритежателите.

На границата ни с Турция, обикновено на влизане в страната ни, задържат предимно -  текстил, парфюми и обувки. Последните 2 години обаче все по-често откриват и фалшив прах за пране.

Относно наркотиците - само за първите 5 месеца на тази година на „Капитан Андреево“ са задържани 855 кг наркотични вещества. За цялата миналата година – откритите наркотици са  малко над 275  килограма.

С все по-изобретателните трафиканти – и митничарите се променят. А играта е добре позната – на котка и мишка.

Освен по земя, нелегални пратки пристигат и по въздух и по вода, разказва ни Анна Богданова, която  работи в българските митници от 30 години. И добре помни -  и преди, и  сега.

„Намираме се в сградата на териториална агенция „Митници“ в София. Едно време не беше така. Това беше фоайе, изпълнено с хора и километрични опашки пред гишетата. Сега вече основно митническата обработка е електронна. Въпреки че много от трафикантите, с които сме работили преди години, продължават да са имена в крими контингента и до ден днешен, вече методите на работи са по-различни.

Снимка: bTV

"Помня края на 90те години. Имаше колега, който беше нападнат и пребит на улицата от неизвестни хора. После се оказа, че това е свързано със служебните му задължения. Имаше и колеги, които, за съжаление, това е част от историята на митниците, бяха купени от същите тези групировки и станаха едни от най-добрите откриватели на наркотици в един момент минаха от другата страна на бариерата“, разказва Анна Богданова – държавен експерт в отдел „Наркотици оръжия и прекурсори“.

Когато става дума за наркотици, Анна помни и един от най-интересните случаи. Годината е 2001-а. Малко преди Нова година на летище София пристига пратка от Еквадор. 

Снимка: bTV

„Беше извървяла дълъг път през Бразилия, летището във Франция, Виена и най-накрая до летище София. В огромен сандък бяха разположени две статуи с общо тегло около 18 килограма“, спомня си жената.

По документи пратката е за България, а получателят – албанец.

„Според мен получателят беше абсолютно фиктивен, а пратката най-вероятно трябваше да е взета от преупълномощено лице от летище София. Никой не дойде да я потърси. Когато са видели, че пратката е спряна от Митницата – мисля, че са се въздържали да дойдат и да си потърсят пратката“, обясни Богданова.

 

Обстоятелствата около пратката са съмнителни.

„Колегите прибегнаха до пробиване на статуетката с бормашина. Очакването беше статуетката да е куха и пълна с кокаин, което не се случи, но се показа зелено странно нещо, което не кореспондираше с предположението, че е бял гипс. Лабораторният анализ категорично установи съдържание на кокаин с много висока чистота. Беше примесен със смоли, за да се формира по този начин статуетката и фактически чистото вещество кокаин е 4 кг. Само в едната“, спомня си Богданова.

И ако някои наркотични вещества са добре познати, то други са изцяло нови. Откриват ги в лабораторията на Митниците.

В лабораторията се прави, както анализ на стоки за митнически и акцизен контрол, така се извършват и анализи за досъдебни производства.

Статистиката показва,  че за първите 5 месеца на тази година на Митниците ни са обработени  стотици хиляди товарни автомобила, хванати са стотици килограми наркотици и  милиони къса цигари. А бъдещите намерения са в работата на Митниците да се включи и изкуственият интелект. И в администрацията. 

А в следващите 5 години всичките ни гранични контролно пропускателни пунктове трябва да изглеждат точно като наскоро ремонтирания – Калотина. Промени там има не само по инфраструктурата,  а и във видеонаблюдението. 

Защото България е входната врата, която свързва Изтока и Запада, Азия и Европа. И е важно какво влиза и излиза от страната ни.