Голямо количество недекларирана валута откриха митническите служители на граничния пункт „Капитан Андреево“ при проверка на автобус. Валутата е за близо 1 115 000 лева и е била укрита в тайници.

Снимка: Агенция Митници

Случаят е от 30 юни, когато в 22:50 часа на пункта пристига автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. Превозното средство е управлявано от турски гражданин, а в него пътували още един шофьор, стюарда и девет пътници.

По метода „анализ на риска“ автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при което са отбелязани необичайни плътности около леглото за почивка на водачите.

При последвалия физически контрол са открити два специално изградени тайника, в които са били укрити пакети, съдържащи еврови и доларови банкноти с различен номинал. Общо недекларираните валутни средства са 514 000 евро и 60 000 долара с левова равностойност 1 114 917,82 лева.

Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция между органите на Агенция „Митници“, ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“ и Национална агенция за приходите с цел противодействие на контрабандата.

Снимка: Агенция Митници

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Района прокуратура-Хасково-Териториално отделение-Свиленград.