„Публична тайна е, че има злоупотреби при помощните средства. Обикновено доставчиците декларират каква е доставната цена, а се заплаща максималната, която се отпуска за устройството”. Това обяви социалният министър Бисер Петков в предаването „Тази сутрин” на bTV.

От 1 юли социалното министерство  промени размера на помощите за част от изделията за хората с увреждания. В някои случаи сумите са драстично орязани заради съмнения за злоупотреби.

Един от примерите са слуховите апарати – един апарат струва 146 лв. за фирмата, която го купува, а след това се продава за 406 лв.

"Това е основанието да се намали целевата помощ за това изделие. Намалени са пределните размери на антидекубитални дюшеци, възглавници, комбиниран стол – те се използват масово и понякога не са нужди, там има най съществено разминаване между оповестените цени. Но има позиции, по които бюджетът е увеличен”, уточни Петков.

Той напомни, че списъкът с изделия не е актуализиран от 90-те години на миналия век. По думите му сега са добавени нови позиции за децата с увреждания.

Относно Закона за личната помощ, подготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова, министърът каза, че той е припознат от партия „Воля” и ще бъде внесен от нея като законопроект в Народното събрание.

„Ние продължаваме работата по два законопроекта – за хората с увреждания и за социалните услуги. Манолова откликна на исканията на майките на деца с увреждания, пътят на омбудсмана до парламента е по-кратък отколкото на едно министерство. С нея работим заедно в работните групи. Сметката от 100 млн. лв, която тя направи, е доста условна”, уточни Бисер Петков.