В събота изписаха първия пациент у нас, който е бил интубиран заради COVD-19. Той е 49-годишен военнослужещ, за когото са се грижели пловдивските медици. Мъжът е бил контактен с доказано заразен човек и е приет след опит за лечение с антибиотик, изписан от личния лекар.

Доктор Дарабанова е сред медиците, които го посрещат. „Дойде с екип на спешна медицинска помощ видимо беше в добро състояние слезна сам от линейката, придвижи се сам до стаята и го настанихме в отделението, но след проведените изследвания - кръвни изследвания, образна диагностика, се видя, че белият дроб е доста увреден и има остър респираторен синдром на базата на двустранна пневмония на белия дроб“, обяснява д-р Евелина Дарабанова, анестезиолог и реаниматор в УМБАЛ "Пълмед" Пловдив.

Снимка: БГНЕС / EPA

Така интензивното лечение започва веднага. При мъжа няма бактериална инфекция, а всичко е само на основата на коронавирус инфекцията, посочва още лекарката.

„Като го екстубирахме каза, че е гладен. Това бяха първите му думи. Каза, че се чувства добре. Нямаше спомен за абсолютно нищо, той беше приспан през цялото време на апаратната вентилация. А когато го изписахме, остана с много добри чувства и ние и той, емоцията беше неописуема. Даже направи дарение към болницата“, разказва д-р Евелина Дарабанова.

30-годишната доктор Дарабанова е последна година специализант в болницата. Казва, че сама е поискала да лекува пациенти с COVID - 19, а болестта – макар и непозната, за нея е осъзнато предизвикателство. Според нея най-големите капани на това заболяване са, че се развива много бързо.

„Докато пациентът е в състояние, говори напълно адекватно и няма вид на страдащ пациент, на страдащ човек, просто… Вътрешно нещата се развиват доста агресивно и бързо и терапията, която се провежда също е много агресивна“, обяснява лекарката. Затова д-р Дарабанова казва, че най-важна е бързата и адекватна професионална реакция.

  • Д-р Гинка Делиева: При третата вълна на COVID-19 има по-тежки пациенти
  • 1352 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Една пета от персонала и потребителите на социалните домове у нас са ваксинирани
  • Повече оздравели и по-висок брой починали от COVID-19 за 24 часа
  • Парадокс: Ваксиниран, със сертификат и под карантина след пътуване в чужбина
  • 2803 са новите случаи на COVID-19
  • Кирилов: Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първа доза „АстраЗенека“
  • 2957 са новите случаи на COVID-19
  • Жените в риск от тромбози няма да се ваксинират с „АстраЗенека“ у нас
  • Кунчев: Втори сме в ЕС и на Балканите по смъртност от COVID-19