Каква е цената на златните медали, които нашите млади надежди печелят на световни състезания по математика?

Често ги посрещаме и ви ги показваме на Терминал 2, когато се прибират, развявайки българското знаме.

Снимки са запечатали успеха и победата на десетки ученици от Софийската математическа гимназия. От различни класове, от различни дестинации, на различни състезания. Само едно лице се повтаря на всички тези снимки и се откроява, защото е винаги там, до тях. Това е лицето на учителя.

Илия Костов е учителят по математика, под чието ръководство учениците на СМГ жънат успех след успех. Той е учителят на успешните, защото посява зрънцето на любовта към математиката.  

Преподава от 16 години – 11 от тях в Националната природо-математическа гимназия и последните 5 – в Софийската математическа гимназия. Преди това – ученическите и студентските му години са били посветени на числата.

 

Затова, по пътя на математическата логика, той избира да стане учител по математика.

„Математиката я наричат още „царицата на науките“, защото когато се сблъскаш с предизвикателствата, които тя изправя пред теб, всичко това те увлича и става част от живота, още в ученическите години за мен решаването на всяка задача беше предизвикателство“, казва Илия Костов.

Само за последните три години, сметката е тази:  участие в 24 престижни състезания и 47 спечелени медали и отличия.

Зад тези числа стоят часове неуморен труд, хъс и амбиция за победа.

Срещаме се с част от „златните ученици“ на г-н Костов се срещаме сега – Илияс, Виктор, Богдан, Ванеса, Антонио, Жара, Иван. Когато ги попитате колко медали имат, ще ви отговорят така, че не знаят точния брой, но са трицифрени количества.

А ако ги попитате защо се състезават, ще разберете, че в дъното на това стои любовта към математиката.

„За мен математиката е може би най-интересната наука. От нея произлизат почти всички науки. Физика, информатика, дори в биологията и химията може да откриеш математика“, казва Иван Тагарев, който е ученик в 11. клас.

„Развива много добре логиката, помага на хората да мислят трезво, дори в трудни ситуации и може би най-важното е да бъдеш упорит и да не се отказва и в най-трудните моменти“, казва Богдан Стаменов.

И когато правиш това, което обичаш, успехът е налице. Не крият, че зад успеха им стои и той – учителят. „Той ни мотивира, нахъсва и ни помага освен в математиката и в живота. Винаги можем да говорим с него“, споделя Виктор Михайлов.

„Още когато се запознах с него, бях впечатлена колко е старателен, позитивен и методичен към училището и работата“, казва Жара Еленска.

„Определено е много добър учител. Според мен, ако не беше той, нямаше да продължа така да решавам“, казва Антонио Задгорски.

Затова, виждат в учителя не само учител, а и техен приятел.

Отправяме предизвикателство към младите математици. Да опишат учителя си със задача.

„Може би ще бъде някаква геометрия с възможно най-сложния чертеж, защото той може дори без да гледа да чертае перфектно окръжности и не знам как го прави“, казва Ванеса.

„Условието  ще е сложно, по-заплетено, но решението ще е елегантно на няколко реда с няколко бързи трика“, мисли Илияс.

Да предизвикваш ума си, да мислиш логично, да анализираш. Това са качествата, които младите математици развиват, благодарение на учителя им и на математиката. Но оказва се, математиката помага и в друго – в любовта. Децата смятат, че математиката помага и в това.

Всички те ще продължат да се занимават с математика и след училище. Надяват се скоро противоепидемичните мерки да отпаднат и да се състезават отново на терен. А докато това се случи, ще продължат да тренират ума си заедно с техния приятел и учител.

„Определено съм щастлив с това, което правя. И не съжалявам за нищо от това, което ми се е случило през тези 16 години. Имам шанса да работя с най-добрите математици в страната“, казва Илия Костов.

И макар той да е „учителят на успешните деца“ не е успехът това, което е целта. Най-важно е да бъдат добри хора и да се отнасят отговорно към това, което правят и разбира се да го правят с любов“, смята учителят.

И те го знаят - успехът не е ключът към щастието. Щастието е ключът към успеха, защото, когато правиш това, което обичаш, със сигурност ще успееш.