Ние не се борим за субсидии, не сме партия и не се борим за места. За нас животът е черен и докато не го просветлим за децата ни, ще бъдем на улицата. Нашите деца не са в интерес на социалния министър Деница Сачева, защото са с най-тежките увреждания.

Това заяви Вера Иванова от „Системата ни убива“. От снощи тя се намира на кръстовището пред Софийския университет, където беше разпънат и третия палатков лагер в столицата.

Малко след 22:00 ч. бус на гражданската инициатива опита да стигне до „Орлов мост“, но беше спрян от полиция. Малко след това пристигнаха и протестиращи. Органите на реда отказаха да пропуснат превозното средство. До разрешаване на ситуацията не се стигна, като именно това доведе и до разпъването на лагера.

Снимка: Христиания Червенкова

На специално свикана пресконференция в социалното министерство министър Сачева и представители на различни организации на хора с увреждания се обявиха за продължаване на социалната политика, която води правителството и против начинът, по който майките от „Системата ни убива“ са избрали да протестират.

За „120 минути“ Иванова обясни, че преди 2 години представителни организации са направили контрапротест, като това, по думите ѝ, е техният начин да противопоставят хора срещу хора.

Снимка: Христиания Червенкова

„Ние сме майки на деца с увреждания и Сачева тази година ни напомня за преди 2 години, твърдейки подобни думи на Валери Симеонов, че това не е наша кауза. Напротив, това е нашият живот. Ние сме на улицата от години“, коментира тя.

И продължи: „Ние го докарахме до 159 лв. с увеличението пенсия за най-тежките случаи за хора с увреждания. Сачева се хвали с цифри и обикаля медиите на фона на гладуващите хора“.

Тя попита защо социалният министър демагогства Закона за личната помощ, който гарантира живота на хора с увреждания.

Снимка: Христиания Червенкова

„За първи път ние постигнахме справедливост и гаранция за всички майки, че когато нас ни няма, децата ще бъдат живи. Сачева ни изкара на улицата“, коментира тя.