За пореден път сме свидетели на отвличане на вниманието, на загуба на време и енергия, на тежка злоупотреба с каузата на хората с увреждания, заяви социалният министър Деница Сачева на съвместна пресконференция с представители на неправителствени организации на хората с увреждания повод конфронтацията между полицията с протестиращи за микробус на сдружение „Системата ни убива“ на кръстовището при Ректората.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Сачева чрез този "хепънинг" имаме активна провокация от страна на Вера Иванова и Мая Манолова, която се представя като защита на правата на хора с увреждания.

„Говори се много какво е направило управлението и правителството на Бойко Борисов, нека да го видим през числата", заяви Сачева, която направи кратък обзор на финансовите средства, отделени от правителството за хората с увреждания през последните години.

„През 2009 г. разходите по бюджета на МТСП в областта на хората с увреждания са 245 милиона лева. През 2018 г. те са 458 милиона лева, а през 2020 г. държавата е дала 921 милиона лева. Сами изчислете колко е нараснало финансирането на политики за хора с увреждания през последните 10 години“, заяви социалният министър, като подчерта, че само в рамките на 2 години два пъти е нараснал бюджетът, който се отделя за тези политики.

Общите разходи, които всички ние като данъкоплатци плащаме, са 2 милиарда 926 милиона, без да се включват помощите са отопление, патронажна грижа, топъл обяд и пакети социални услуги, каза Сачева.

Снимка: btvnovinite.bg
„Наред с това през изминалите две години бяха приети трри нови закона - Закона за социалните услуги, който влезе в сила наскоро; Законът за личната помощ и сериозна промени в Закона за хората с увреждания", заяви социалният министър.

„Това, което се случва на улицата, не е в дневния ред на хората с увреждания. Въпреки деструктивния характер на поведението на Вера Иванова, тя е член на всички работни групи, получава документи и може да участва пряко в политиките.Това не е протест на майки с увреждания, а е тежка злоупотреба с каузата и нуждите на хората с увреждания", допълни социалният министър.

Снимка: btvnovinite.bg

„Отново за пореден път каузата на хората се използва за противопоставяне на едни хора с увреждания на други хора с увреждания", заяви каза Веска Събева, зам.-председател на най-голямото сдружение на хората с увреждания, в което членуват над 186 хиляди хора.

По нейните думи пред организацията ѝ на дневен ред са не протестите, а това как да се пенсионират хората с деца с увреждания и забавените заради пандемията ТЕЛК-овите решения, както и много други неща.

Снимка: btvnovinite.bg

„Движението „Системата ни убива“ представлява движение на няколко майки. Още бившият социален министър включи техни представители в работните групи за законодателството. Но подобни като дълбочина и обхват законови промени както сега никога не са извършвани“, заяви Васил Долапчиев от Съюза на слепите, според когото правителството трябва да продължи своите политики за хората с увреждания.

Снимка: btvnovinite.bg

„Съгласен съм и приемам правото на всеки един гражданин да протестира, смятам обаче, че трябва да се комуникира с мир. Тези действия започнаха да настройват обществото“, каза председателят на Съюза на глухите Николай Нинов, който благодари за работата на правителството по Закона за жестомимичния език.

Какво още казаха представители на организации на хора с увреждания, вижте във видеото.