Оставката на правителството в настоящия момент няма да промени нищо, а ще доведе до замяна на едни протести с други. При служебно правителство гладни хора ще излязат на улиците през септември и октомври, заяви социалният министър Деница Сачева в „Тази събота“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма вечна власт, от 20 години съм в политиката и за трети път се връщам в министерството на труда и социалната политика. Кабинетът няма намерение да подава оставка, защото многократно заявихме, че има много работа, която трябва да се свърши“, каза Сачева, която е категорична, че един служебен кабинет няма необходимите лостове да се справи с настоящата ситуация.

"Трябва да се вслушаме в хората, които не са на улицата"

По нейните думи трябва да се „вслушаме в гласа на хората, които не са на улицата“. Нека помислим за тези, които чакат да получат подпомагането от държавата – лекари, социални работници, да помислим за хората с изтичащи ТЕЛК решения на 31 август, които ще останат без пари, ако няма парламент, който да удължи решенията им, да помислим и към родителите, които не знаят как ще изпратят децата си на училище наесен“, заяви социалният министър. 

Сачева напомни, че според Изборния кодекс този вот трябва да се организира с машинно гласуване, 2-3 месеца преди редовните избори, това ще „доведе до спиралата да се чудим кои са законно организираните“. избори. 

Правителството губи имиджово от това да остане на власт, но смята, че е по-правилното решение от гледна точка на това да се мисли за хората и да се върши работа, заяви социалният министър.

"Не се отказвам от думите си, не се срамувам от нищо"

Сачева коментира свое изказване от 2013 г., в което казва, че ГЕРБ "управлява със страх и  репресии". По нейните думи с тази реплика тя е визирала определени хора от управляващата партия, които вече не са част от нея.

Снимка: btvnovinite.bg

Кои са тези хора, социалният министър отказа да сподели и допълни: „Винаги говоря за политики, тези и идеи, а не за хора. Човекът, за когото са се отнасяли тези думи, го няма вече. Ще дойде време и ще разкажа за кого са били те. От 2009 г. насам ГЕРБ печели 11 пъти избори. Очевидно моето мнение през 2013 г. не е било мнението на мнозинството. Не се отричам от думите си тогава, не правя нищо различно от това, което говоря. От 2016 г. няма нищо, от което да се срамувам в работата си в правителството на ГЕРБ“.

Според Сачева в политиката "трябва да забравиш за егото си и да се концентрираш да работиш за хората", но "не правя компромис със себе си и съвестта си, с всичките си действия в политиката имам доказателства за действия, които са полезни за хората. Ако действията ми са нарушили нечии права, съм готова да нося отговорност". Що се отнася до премиера, "вярвам на Бойко Борисов", каза социалният министър.

8% е в момента безработицата в страната, а 5,4% от работещите са запазили своите места благодарение на мярката 60/40, а сега са напът да бъдат осъществени нови промени в Кодекса на труда за подобряване на състоянието на работниците, обяви Сачева.

Социалният министър коментира критиките на Георги Марков към нея във "Фейсбук", заявявайки, че не таи лоши чувства и двамата са се разбрали лице в лице.

"Следим ситуацията с огнището на COVID-19 в Русе, увеличаваме парите за социални работници"

Снимка: btvnovinite.bg

Сачева коментира и ситуацията с огнището на коронавирус в Дома за възрастни в Русе. Министерството е обърнало внимание на всички кметове и общини, които са основни доставчици на социални услуги за това, че през лятото не трябва да се отпускат, и домовете за настаняване трябва да спазват строг контрол на превенцията.

"В Русе наблюдаваме обстановката, ако се наложи, хората може да бъдат настанени в други места за настаняване. Ще направим проверка там, защото персоналът се оплаква от много лоши условия на труд", допълни Сачева, според която ситуацията със социалните работници се различава на много места в страната в зависимост от политиките на местната власт.

В момента няма недостиг на персонал в Дома в Русе – 69 души са на работа там, 6 човека са болни, ако има недостиг, тогава ще бъдат командировани още хора.

С 20% ще бъдат увеличени заплатите на хората, които работят в домовете за социални услуги – става въпрос за 10 хиляди души. С 30% ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници, припомни министърът.

Взети са мерки относно родителския конфликт за деца в Елин Пелин

Социалният министър коментира и случай на конфликт между родители за техните деца в Елин Пелин, който придоби известност през последните дни в социалните мрежи. 

Агенцията а защита на детето веднага се е самосезирала, когато е видяла клипа, в който майката твърди, че бащата отвлича нейното дете. В момента се правят проверки по случая и има постановени глоби. Родителските права са присъдени на майката, но последният път, когато по-голямото дете е било при бащата и то е трябвало да бъде върнато на майката, тя не се е появила, каза социалният министър, която не поиска да навлезе в детайли по конкретния случай, но съобщи, че децата са вече на сигурно място и се работи със семейството. 

Работи се по създаването на режим за съвместно виждане, "най-вероятно в тази ситуация ще има ново съдебно решение, което да постанови къде да останат децата, в случая могат да бъдат оставени при другия родител - бащата", каза Сачева.

"Случаят е известен на социалните работници. Към момента в страната има 38 подобни тежки случаи на конфликти – нека родителите да търсят общо решение в полза на децата, защото такива пораженията оставят у децата за цял живот", призова министърът.