Болницата трябва да бъде като храм, а моралът и хуманното отношение са ключови не само за отношенията между лекарите, но и за пациентите, това заяви проф. Александър Чирков.

За „120 минути” кардиохирургът обясни, че дори външният вид на едно лечебно заведение е важен. След проведени разговори с няколко здравни министри, лекарят се надява, че ситуацията с окаяното състояние на държавните болници ще се подобри.

Той изрази своите надежди в министър Кирил Ананиев.

Проф. Чирков призна, че по време на дългогодишната си практика в чужбина не е срещал отрицателна нагласа спрямо българите. По думите му негативен имидж на България не присъства в другите страни.

За него обществото у нас трябва да има възпитание и мисловна култура, която да отговаря на човешката цивилизация и нейното развитие. Той подчерта, че е от значение управляващите една страна да създават условията хората да бъдат толерантни и помагащи си.

В тази връзка сподели, че през годините всяка седмица е извеждал своите колеги от болниците, за да почистват части от София и Варна.

„Много неща трябва да се изчистят от България. Най-вече трябва да се изкорени неразвития и нецивилизован манталитет”, допълни лекарят.

Чирков се впуска в медицината заради семейството си. Целта му е не да бъде поредният лекар, а да помага на пациентите си, така че да са удовлетворени от неговата работа.

Освен това в студентските си години е шампион на България по бокс.

За него ходенето е изключително важно. Затова и върви поне по 12 км. на ден.

Вижте целият разказ във видеото!