Отношението към пациента е изключително важно за качеството на лечението. Това заяви в предаването „Лице в лице” проф. Александър Чирков. По думите му българското здравеопазване може да се оправи с въвеждането на 4 структури, а колегите му от Америка са готови да помогнат.

Също така болниците трябва да бъдат проверявани постоянно дали напредват в обучението, каза той.

Според проф. Чирков трябва също така да се премахнат безразсъдните действия на лекарите без да ги контролира никой. Безразсъдно е поставянето на много стендове, каза той.

„Има норма, прави се това при един съд, който има точно определени стеснения на определено място, където може да има резултат, а не да се поставят на една пациентка, която едвам диша”, обясни професорът.

Когато 3 или 4 големи съда са стеснени, се слага байпас, а не стенд, допълни Чирков. Важното е какъв ще бъде резултатът след това за целия живот на пациента, който му остава да живее. Трябва да се мисли кое е най-доброто за него, допълни той.

За да бъдат щастливи хората, трябва да се контролират и овладяват, да се култивират темпераментът, езикът и поведението, заяви проф. Александър Чирков.

„Да култивираш смелостта, добротата, любовта към ближните. Да дадеш възможност на най-бедните, утеха на тъжните и една дума похвала на този, който е заслужил, който работи ден и нощ, за да помогне в това общество.

Да избягваш жестокост, надменност и неблагодарност. Да се възхищаваш на красотата на природата, на децата, на възрастните хора. На себе си и на другите да желаеш здраве, радост. Ако започнем това да го култивираме от първо отделение и след 30 години ще имаме това щастливо общество. Да започнем от първия ден да въведем министърът на културата от първата година предмет по социални знания и опит, и Христово учение”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!