Да живеем заедно, затова сме родени на тази земя. Това каза на Великден проф. Александър Чирков в предаването „120 минути”. Медикът, който извършва първата сърдечна трансплантация у нас, добави, че има много скъпи спомени от Възкресение, когато е бил дете.

Тогава научил от баща си, че „пари в ръцете са най-лошото нещо”, важно е да се прави добро на ближния.

Снимка: btvnovinite.bg

„За нито един пациент нямам молитва, защото ако трябва да се моля, значи не съм сигурен в това, което ще правя. А това е антибожие, защото, ако не можеш да преценяваш рисковете, не ти е мястото в операционната”, каза лекарят.

Проф. Чирков добави обаче, че се е молил след интервенции за оздравяването на пациентите си. Той каза още, че не му се е налагало да оперира свой близък.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имам 57 години практика, като започнах от Белоградчик. Липсата на вяра разболява. Ако нямате доверие и вяра, че нещо трябва да се постигне, не е добре за здравето. Злобата води до непрекъснато ангажиране на структурите в човешкото тяло. Непрекъснато се молим, а само през Втората световна война загиват над 52 млн. души. Сега е същото, умират и дечица”, посочи проф. Чирков.

Снимка: btvnovinite.bg

Изостаналото здравеопазване е причина за малкия на брой сърдечни трансплантации у нас, смята медикът. По думите му преди години лекарите са били мобилизирани, така че да имат интерес всички. Проф Чирков заяви, че до ден днешен си спомня първата си трансплантация и въпреки напредналата му възраст, все още практикува. 

Кой е проф. Александър Чирков?

Проф. Александър Чирков е роден в Лом през 1938 година. Завършва Медицинския университет в София, а по-късно има няколко специализации по белодробна и сърдечно-съдова хирургия в Германия и Съединените щати.

Снимка: btvnovinite.bg

Защитава професура през 1981 година в петвековния Университет „Алберт Лудвиг” в немския град Фрайбург.

Три години по-късно се завръща в България и през 1986 година извършва първата сърдечна трансплантация у нас. През 2003 г. е първият оператор на белобдробна трансплантация. Има десетки награди от целия свят. Женен, с 4 деца.