На 3 март цигуларят Веско Ешкенази ще стане на 50 г. Последните почти 30 – живее в Холандия, обожава Япония, изнася първия си голям концерт едва на 11.

Цигулката му оглася най-големите световни сцени, но и Родопа планина – от връх Перелик, бил е сред номинираните за наградата „Грами“, има двама сина Виктор и Артур, а талантът му не може да бъде измерен с цифри.

В предаването „120 минути“ той разказа, че към музиката го е насочила неговата баба Виолета, чието име на английски означава цигулка. По думите му тя не е била музикант, но е обичала музиката и е настоявала децата в семейството да се занимават с това изкуство.

„Тя вярваше, че цигулката е най-красивият инструмент, който съществува на света. Това е най-трудният инструмент, защото трудно се започва. Звук се изкарва изключително трудно, трябва много пъти да го упражняваш, за да може нотата да е чиста. Това трае между година и две, а често децата се отказват“, разказа музикантът.

Ешкенази посочи, че се е запознал с инструмента още в ранна детска възраст, уточни, че му е било интересно и е продължил да развива уменията си. Екипът на „120 минути“ го изненада с видео за спомените на баща му Пантелей Пантелеев и майка му Марта Пантелеева за него.

„Върнаха ме много време назад, когато започнах. Дадох си сметка колко бързо минава времето и колко много им дължа“, коментира Ешкенази.

По думите му той ще празнува юбилея си на българската сцена. На 17 март в зала 1 на НДК, заедно с Плевенската филхармония, цигуларят ще изнесе концерт.