Дни, след като се завърна от турнето си в Съединените щати, цигуларят Веско Ешкенази беше специален гост в предаването „Тази събота”.  Музикантът заяви, че не за първи път са били в посетените градове, но сега са представили различна програма.

„Тръгнахме от Флорида, след това в Чикаго, където пък беше много студено. Трябваше много да се внимава за инструментите, защото са старинни и звучат по различен начин на различна температура. Имаме специални места, на които ги държим. Продължихме във Вашингтон и накрая Ню Йорк ”, каза музикантът.

Ешкенази сподели, че пътят му към върха е бил труден и е започнал от нулата. „Тръгнах от Лондон, където учех, след което заминах за Холандия без абсолютно никаква идея какво ще правя, но така се стекоха нещата, че правех изпити за различни оркестри, явявах се на интервюта, за да започна работа. Свирил съм абсолютно всичко, в Лондон дори и в метрото, защото когато бях студент, стипендията не ми стигаше. Не ме е срам, че съм свирил в метрото, там имах една прекрасна публика”, сподели цигуларят.

Музикантът заяви, че най-запомнящата се случка в кариерата му е от концерт в Германия. Минути преди края на спектакъла му се е скъсала струна на сцената. Ешкенази каза, че и двамата му сина се занимават с музика, но непрофесионално.

На 18 април в зала „България”, заедно със своя брат Мартин Пантелеев, Ешкенази подготвя концерт със Софийската филхармония.

„Този сезон ще бъде единствения път, в който ще дойда в България да свиря, тъй като е доста зает сезонът. Много се радвам, че е с моя брат, на софийска сцена. Ние подготвяме разнородна програма, в която и свирим заедно и дерижираме”, заяви музикантът.