Купих фирмата си през 2015 г., след като напуснах данъчната система.

Това заяви ексклузивно в „120 минути“ шефът на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Работата му на този пост започна с твърдения, че той е имал фирма със задължения към хазната, която е продал на малоимотно лице, последва проверка на компетентните органи.

„Реших да се занимавам с нещо, което ми е познато, тъй като през 2013 г. съм изследвал този бизнес в борбата с измамите, дори съм участвал в писането на закона за търговия със зърно, при който се елиминира възможността за данъчни измами. В търговията със зърно няма как да вършиш ДДС измами заради обратното начисляване“, обясни Спецов.

По думите му той е закупил фирма за търговия със зърно, но не е продължил дейността ѝ. Насочил се към производството на фураж. След липса на финансиране, купувачите на фирмата се свързали с него и пожелали да придобият бизнеса.

За фирмата на Спецов

Спецов обясни, че познава човека от когото е купил фирмата. Проверил, че тя е чиста и всички сделки са явни, а данъците – платени. „Нямах никакво съмнение за това, което е във фирмата и нейната дейност“, допълни шефът на НАП.

През 2016 г. в ревизионния доклад на фирмата пише, че има задължения за ДДС. Спецов призна, че е получил документа, но заяви, че спряганата в публичното пространство сума от от 1,2 млн. лв не е вярна, а ставало въпрос за 700 хил. лв. Според него сумата може да е толкова към днешен ден, с натрупаните задължения.

„Има особеност при дефинирането на дейността от органите, които проверяват – не признават разхода, който е направен за закупуването на зърното, но признават прихода за продажбата на същото зърно. Въпрос на тълкувание“, заяви Спецов и намекна, че „тълкуванието“ е на лична основа спрямо него.

Според него се появяват спекулации относно сумата на ревизионния доклад. Отказа да даде допълнителни подробности заради предизборната обстановка.

На въпрос как фирмата се озовава в ръцете на малоимотния Данаил Николов, Спецов каза: „Тръгнах да правя това производство, което се оказа неуспешно, защото не успях да намеря финансиране. Видях, че не е времето, в което мога да реализирам този проект. Най-ценното в тази фирма е лицензът за търговия със зърно, отказах се от бизнеса и споделих на близките си. Не аз ги намерих, а купувачите намериха мен“.

Той е категоричен, че към момента на продажбата фирмата е без задължения, защото ревизионният доклад не е краен акт, имало е обжалване, което не е било приключило. Спецов уточни, че не е проверил съдебното минало на купувачите, но е потърсил публична информация.

Българската следа в „Пандора пейпърс“

Спецов заяви, че съобразно българското законодателство няма смисъл да се отварят офшорни компании, защото данъчните ставки у нас са изключително благоприятни – освен ако целта не е укриване на доходи.

Според него никой не знае колко българи са регистрирали фирми в офшорни зони.

„Офшорката не е нищо лошо, но ако вие като публична личност, заемаща държавен пост – защо имате офшорка, каква е целта? Случаят с Асен Василев има разлика с тези на Делян Пеевски и Николай Младенов – при Василев, той е регистриран като краен собственик и това е видно от българските регистри. При Младенов и Пеевски – това нещо го няма“, уточни Спецов.

 „Златният гьол“ на българо-турската граница

Спецов е категоричен, че порочната практика на българо-турската граница, придобила популярност като „Златния гьол“ е пресечена. Фирмата за дезинфекция с години не е била свързана с НАП и таксите са отчитани незнайно как.

Относно обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за „чудовищна контрабанда с цигари“, шефът на НАП коментира: „Не съм запознат с този казус, ще помоля г-н Борисов, ако има такава информация да я адресира до НАП, макар че тук говори за контрабанда и митници, което е в ресора на Агенция „Митници“, но ние можем да проверим“.

Кой заплаши Спецов?

Той не отговори на въпроса кой е отправил заплахата към него и семейството му, но потвърди, че такава е имало. По думите му ДАНС са се заели със сигнала и се надява към днешна дата заплахата да е неутрализирана.

Шефът на НАП допълни, че знае откъде идва заплахата и е свързана с работата му в приходната агенция.