Светът научи за София Хирау през февруари тази година, когато тя беше начело на всички модни издания. Момичето влезе в историята като първият модел на Victoria's Secret със Синдром на Даун.

И да, София носи всички белези на генетичното състояние, защото тя е слънчева, усмихната, излъчва доброта и раздава любов на света.

София, здравей! Благодаря, че отделяш време за нас. Как си?

Много съм добре.

Ти набра голяма популярност и в България, след участието ти в кампания на марката Victoria's Secret

Да, един ден ми се обадиха с новината, че са ме избрали за техен модел. И ме поканиха. Изпратиха ми билет и отпътувах за Съединените щати. Имаше дълга фотосесия, направиха много хубави снимки. След това мина и самото ревю. Всичко беше толкова чудесно.

Как се почувства след това като вече видя готовите снимки?

Бях много доволна от представянето си и много щастлива, разбира се. Беше голямо изживяване. И съм благодарна, беше истински подарък.

През февруари модният гигант Victoria's Secret пусна най-новата си колекция Love Cloud, подходяща за жени с различен начин на живот –фитнес инструкторки, жени с патерици, пианистки, тъмнокожи, слаби, пълни. Включват и София Хирау, която поставя началото на нова история в света на модата.

Как би описала Синдрома на Даун?
Синдромът на Даун означава една допълнителна хромозома.  Обаче това не пречи на сбъдването на мечтите. И това е екстра хромозомата на любовта.

Знаеш ли, в България, наричаме децата със Синдром на Даун "слънчевите деца". Понеже винаги сте слънчеви, лъчезарни.

Колко красиво. Да, ние винаги сме весели и раздаваме любов.

Още от раждането си София е обградена с внимание, любов и подкрепа от родителите си, двамата ѝ братя и сестра ѝ. Затова никога не се е чувствала различна, казва ни тя. Първите ѝ изяви са още в детска възраст – появява се на няколко корици на списания.

Получаваш много подкрепа и любов от твоето семейство?

Да, цялата ми фамилия, всички много ме подкрепят. Всички мои постижения дължа на тях.

Защо реши да станеш модел?

Много обичам да съм модел. Когато бях по-малка, посещавах курсове за моделство, научих се и ми харесва много. Още като бях 2-3 годишна до 15-годишна обичах да си слагам перука и токчета и да дефилирам у нас.

Когато каза на семейството си, на майка си, че искаш да ставаш манекен, какво ти отговори тя?
Тя беше много щастлива и доволна, че имам мечти и правя планове за бъдещето си. Исках да бъда модел, да пътувам по света, да бъда манекен на Victoria's Secret и въобще да няма граници за мен.

Наистина няма граници за теб.

Истината е, че когато нямаш ограничения в себе си, можеш да сбъднеш мечтите си и да постигнеш големи и велики неща.

София, чувстваш ли се различна?

Аз съм различна, но все пак съм като всички други.

Имало ли е моменти в живота ти, когато си била тъжна?

Не, никога не съм била тъжна, защото аз не падам духом. Винаги съм била щастлива, весела и благодарна. Защото това е силата ни. Ако паднеш духом, просто ставаш и продължаваш.

Вече две години София има връзка с 25-годишния Крис Гонзалез, който също е със Синдрома на Даун. Той пък е успешен в сферата на кулинарията.

Разкажи ни за човека до теб? Кога срещна любовта?

Да, има собственик на моето сърце. И той много работи за собствените си мечти. Да, той също е със Синдром на Даун. Той се появи на едно служебно парти и аз се влюбих в него от пръв поглед. Имаме много общи неща.

През 2019 година младата жена създава и онлайн магазин за дрехи и аксесоари с нейна собствена марка. И не спира дотук.

Коя е най-голямата ти мечта?
Искам да стана много голям дизайнер и повече хора да познават творчеството ми.

Виждам, че и сега си подбрала много добре тоалета си. Може ли да ни покажеш как си съчетала дрехите и бижутата?

Разбира се, ето това е моето бижу. Това е бялото ми сако, оранжева рокля и обеци. И също много хубав пръстен. И също съм с маратонки.

Какво ще кажеш на българите, които те гледат в момента?

Аз бих казала на всички българи и на целия свят, които са като мен и които са нормални, да сънуват, да мечтаят, защото всичко може да се постигне, да се грижат за здравето си и да постигат своите цели и мечтите си.

Наистина си много вдъхновяваща, София, благодаря!
За мен е удоволствие. Благодаря ви за интервюто и благодаря за подкрепата. Милион благодарности!