„Медея” на Еврипид обединява темите за любов, избор, предателство и отмъщение прекрасно и зловещо едновременно. След две седмици - на 28 юни актрисата Снежина Петрова ще влезе в кожата й в уникален по рода си спектакъл в Античния театър в Пловдив.

Тя разказа пред "120 минути", че посланието ще е много универсално и в същото време конкретно:

„Медея” е много голяма тема за конфликта в семейството между майката и бащата, в който не оцеляват децата, но може да се мисли и като конфликт между силното и слабото общество, което унищожава хората, които са уязвими. „Медея” е интерпретирана и често като бежанец без дом в чужда родина, където няма подкрепа. Не е нужно буквално да си чужденец, може да си такъв в собствената си среда, и какво прави тази среда, за да станеш убиец”, обясни Снежина Петрова.

Тя обясни, че спектакълът е подготвян 3 години, но усещането й е, че е цял живот. 

Снимка: bTV

Кариерата на Снежина започва с амнезия, не реална, а със забравата как е решила да стане актриса. „Просто си подадох документите, минах изпитите и влязох”, това си спомня Снежина.

Завършва НАТФИЗ през 1994-а година, а едва 6 години по-късно получава наградата "Златно перо" за принос в българската култура. През 96-а основава сдружение за независими театрални проекти, впоследствие играе за различни столични театри, но от вече 10 години е част от трупата на Народния театър. Преподава в Нов български университет.

Актрисата сподели, че е много важно за артиста да следи политическата обстановка, но не знае какво се случва у нас. Своите политически възгледи предпочете да запази за себе си.

Но бе категорична, че в изкуството всичко е ясно и каузата, и истината, защото се усещат с кожата, добави Снежина.

Вижте още във видеото.