Седмицата започна с музикален поздрав от Македония. Популярният изпълнител Драган Спасов - Дац изпя на премиера Бойко Борисов стара градска песен и го призова да пазим междусъседските си отношения:

„Господин Борисов, пиша ви на моя език, защото знам, че се разбираме добре и нямаме нужда от преводач. В Македония съседът е като роднина. Сигурен съм, че така е и при вас. Затова, когато слушате „Целувката на Ана“ да не допускаме добросъседските ни отношения да пострадат“, написа музикантът.

Борисов отговори също в социалните мрежи: „Приятелството между нас е силно. А най-силните връзки са най-емоционални. Но това не означава, че трябва да се отмятаме от обещанията си и да се обиждаме“.

Съвсем не по ноти пък се разви планът на правителството да облекчи мерките срещу COVID-19 преди Коледа. В средата на седмицата разбрахме, че моловете и ресторанти няма да отворят за празниците:

„Ние винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели, за да достигнат хората живи и здрави до ваксината. Те са почти на пазара. Задават се към България. Да спрем тази агония. В икономиката, в училището, в здравните заведения, в психиката“, коментира председателят на Националния оперативен щам Венцислав Мутафчийски.

През тази седмица научихме и историята на едно бебе, което се роди вместо в Ямбол – в Бургас. Родителите му изминаха стотици километри между три областни града и четири болници преди да са намери място за една раждаща жена. Майката все пак успява да роди детето си в болница. След репортажа на bTV са уволнени лекарка и акушерка.

А в Народното събрание депутатите одобриха доброволната военна служба, отмениха преброяването на населението и приеха на първо четене да има специален независим прокурор, който да разследва главния.

В Европейския парламент пък отново извикаха външния и правосъдния ни министър. Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона се оказа недоволна от отговорите на българските власти от изслушването през лятото. До ново изслушване обаче не се стигна заради невъзможността да бъде осигурен преводач от български език.

В края на седмицата погледите се насочиха към Перник. Четирима въоръжени задигнаха 1 милион лева. От охранителната фирма, собственик на обрания инкасо автомобил, обявиха 200 хиляди лева награда за надеждна информация за извършителите.

А в същия ден от прокуратурата съобщиха, че са изобличили руски дипломат в шпионаж и че прекратяват проверката по аудиозаписите, в които се чува: „глас, приличащ на този на министър-председателя на Република България Бойко Борисов". Данни за извършено престъпление нямало.

„Прокуратурата с размах разнищва шпионските мрежи на Руската федерация, а не може да види явните улики в записите и шкафчетата на премиера, това е явно доказателство къде стои българската прокуратура“, коментира държавният глава Румен Радев.

Президентът от своя страна потвърди намерението си изборите да са на 28 март догодина. А ние научихме и първия съюз за вота – „Отровното трио“ и Мая Манолова.