"Срещу мен се води мръсна, кална война. Публикуваните снимки, на които се вижда Петьо Петров, по известен като Пепи Еврото, са от момент, в който трябваше да се видим с Гешев." Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пред bTV. 

Те са направени чрез частно външно наблюдение, което е незаконно, добави той и поясни, че именно Гешев разполага с такава наблюдение.

"Тогава, преди 3 години, още се опитвах да поддържам нормални, човешки отношения. Иван Гешев искаше да се видим и трябваше там в този ресторант "Осемте джужджета" да го направим. Той не дойде. Подозирам всичко е направено с тази цел, да бъда заснет", обясни още Сарафов.

Той уточни как, според него се е случило заснемането.

Снимка: Антикорупционен фонд

"Снимките са направени от частното външно наблюдение - нелегална и нерегламентирана структура, която се ръководи оперативно от г-н Стефчо Банков, бивш ръководител на "Вътрешна сигурност" в МВР, уволнен от Бойко Рашков, и в момента е прокурорски помощник към Иван Гешев. Той провежда такива действия, ръководи очевидно някакви хора, които провеждат нерегламентирано видео- и фотозаснемане. Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение, и именно те правят тези записи, това е скандално, но е вярно", заяви Сараов. 

По думите му е ясно кой натиска "ентъра".

Снимките се появиха, след като стана ясно, че ще съм гост в предаването "120 минути", обясни още Сарафов. 

"Иван Гешев каза, че има над 150 записа, явно той натиска на "ентъра" и пуска записи в подходящия момент, както казах - тези снимки излязоха в деня на участието ми във вашето предаване", добави зам.-главният прокурор. 

Той разказа и че Гешев често е ходил в ресторант "Осемте джуджета" и о доста по-често от него и че е имал близки отношения с Петьо Петков - Еврото.

„Аз нямам никакво касателство с казуса "Осемте джуджета", каза Сарафов.

Той обясни, че е повод за притеснение това, че някой следи него, жена му и малкия му син. Затова и му е била нужна охрана.

"Аз съм този, който първи депозира сигнал срещу Иван Гешев. За разлика от него, защото той се уличи във връзки с политици, аз не поддържам никакви връзки с политици", заяви още Сарафов.

По "Чекмеджегейт"

"Разследването "Чекмеджегейт" е от категорията като "Барселонагейт" дела, които винаги са били само и единствено под личния контрол на главния прокурор Иван Гешев", коментира заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

"Така че това дело, независимо къде е - в България или САЩ, се съгласува, и съм дълбоко убеден, че е съгласувано с него персонално (Иван Гешев - ред. бел). Никога не съм имал представа какво изобщо се случва по това дело, то е далеч извън моята компетентност", добави той.

Сарафов заяви, че има своя версия какво се е случило.

"Прекратяването на т.нар. "Чекмеджегейт" и активизирането на казуса "Барселонагейт" е т.нар. танц на Гешев с политиците" - по едното дело прекратява, по другото активизира. Така той си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква той от тях. Така че доста наивно е да се мисли, че аз имам някакво касателство по този казус. Той добре е овладял този танц и го танцува откакто е главен прокурор, а може би и преди това, допълни Сарафов.

Според него тази категория дела трябва да приключват бързо и категорично, а не да се точат по три години.

В момента имам усещането, че се ползват за политически шантаж, за да не остава в обществото съмнение в обективността на институцията. Със сигурност поставянето на дела на трупчета е извън моето знание, аз съм само административен и оперативен ръководител, каза още Сарафов.

Вижте целия разговор във видеото.